Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Prieskum: Letnú dovolenku plánuje 60 percent Slovákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dovolenkové plány si v najväčšej miere robia rodiny s deťmi, naopak, najmenej o tohtoročnej letnej dovolenke uvažujú ľudia nad 60 rokov.

Bratislava 16. júna (TASR) - Letnú dovolenku plánuje počas tohtoročnej sezóny 60 percent obyvateľov Slovenska. Plány odzrkadľujú chuť cestovať k moru i to, že na dovolenku sa chystajú najmä rodiny s deťmi. Vyplýva to z prieskumu agentúry Go4insight, ktorá na prelome mája a júna oslovila 1000 respondentov.

Po dvoch letných sezónach s protipandemickými obmedzeniami pre cestovanie sú dovolenkové plány omnoho konkrétnejšie, ako to bolo v rokoch 2020 a 2021. "Až 15 percent z celej populácie Slovenska, teda štvrtina tých, ktorí plánujú dovolenku, už má objednaný alebo dokonca zaplatený pobyt," informoval Rastislav Kočan z agentúry Go4insight.

Dovolenku v zahraničí plánuje 33 percent Slovákov, približne rovnaký počet ľudí chce prežiť letné voľno na Slovensku, pätina si dopraje dovolenku aj doma, aj v zahraničí.

"Hlavným trendom tohto leta je návrat slovenských dovolenkárov na pláže južnej Európy," skonštatoval Kočan. Najpreferovanejšou destináciou v tomto prípade ostáva Chorvátsko. "K Jadranu sa chystá viac ako štvrtina tých, ktorí plánujú dovolenku," priblížil Kočan.

Dovolenkové plány si v najväčšej miere robia rodiny s deťmi, naopak, najmenej o tohtoročnej letnej dovolenke uvažujú ľudia nad 60 rokov.