Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

VIDEO: Obrazy na panelákoch prenesú verejnosť do starej Prievidze

Mariánsky vŕšok, Zlatá ulička či niekdajšie Alžbetino námestie zdobia už dlhšiu steny vybraných panelových domov na sídlisku Zapotôčky v Prievidzi. Obyvatelia sa prostredníctvom nadrozmerných obrazov prenesú do mesta o storočie mladšieho. Ich autor - street art umelec Ivan Jakušovský (na snímke) v týchto dňoch dokončuje posledný z nich, ktorý zachytáva železničnú stanicu. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

S maľbou siedmich výjavov starej Prievidze spred storočia podľa dobových fotografií začal na panelákoch na Zapotôčkach handlovský umelec už pred štyrmi rokmi.

Prievidza 15. júna (TASR) - Mariánsky vŕšok, Zlatá ulička či niekdajšie Alžbetino námestie zdobia už dlhšiu dobu steny vybraných panelových domov na sídlisku Zapotôčky v Prievidzi. Obyvatelia sa prostredníctvom nadrozmerných obrazov prenesú do mesta o storočie mladšieho. Ich autor, street art umelec Ivan Jakušovský, v týchto dňoch dokončuje posledný z nich, ktorý zachytáva železničnú stanicu.



S maľbou siedmich výjavov starej Prievidze spred storočia podľa dobových fotografií začal na panelákoch na Zapotôčkach handlovský umelec už pred štyrmi rokmi. "Myšlienka vznikla približne pred štyrmi rokmi, keď som náhodou v okolí maľoval a prišiel za mnou jeden pán - domovník z paneláku, ktorý je prvým v tejto sérii, respektíve posledný na tejto ulici. Tam si ľudia sami zistili a zaplatili všetko okolo toho, ja som to prišiel zrealizovať," načrtol Jakušovský.

Obyvatelia si podľa neho vybrali motív starej Prievidze, na ktorú odkazuje i celý projekt Ulice v obrazoch. "Sú to miesta, ktoré Prievidžania navštevujú najčastejšie, respektíve majú na ne najlepšie spomienky. Sú to pre nich doslova pohľadnice. Ide o galériu pre ľudí. Obrazy som maľoval v skutočnej alebo v nadživotnej veľkosti, tým z určitej vzdialenosti pôsobia ako melanchólia," podotkol.



Výjavy maľoval Jakušovský kombinovanou technikou, valcami, akrylom a sprejmi, pričom na steny preniesol i sépiový vzhľad starých fotografií. Tých musel pre nadrozmerný pohľad využiť viac.

Prievidžania a návštevníci mesta spoznajú na obrazoch dva rôzne pohľady na Alžbetino námestie, dnešné Námestie slobody, Zlatú uličku či Mariánsky vŕšok. "Prvá maľba začína a otvára celú ulicu. Sem prídete vlakom do stanice v Prievidzi 100 rokov dozadu a prechádzate sa po Prievidzi. Približne pol kilometra na ploche 450 štvorcových metrov máte najväčšiu namaľovanú plochu na Slovensku o histórii," priblížil Jakušovský.

Z obrazov na panelákoch sa teší 74-ročná Mária Svitková. "Veľmi sa mi to páči. Pamätám sa na staré domy, starú Prievidzu, keď sme chodili na púte. Na každom činžiaku by malo byť niečo zo starej Prievidze," dodala.

Handlovčan sa venuje street artu dlhodobo, zdržiaval sa na všetkých kontinentoch sveta okrem Austrálie, živil sa portrétovaním. Na Slovensku môžu jeho diela vidieť ešte v Banskej Bystrici, Žiline, Tatrách či Zvolene.