Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Magazín

Pripravte rodinu na chladné dni

Foto: Lyoness

Vedeli ste, že vystavenie zime ochorenia nespôsobuje?

Bratislava 10. októbra (OTS) - Naopak, na nádchu či chrípku sú náchylnejší ľudia, ktorí trávia viac času vo vnútri, kde je väčšia pravdepodobnosť šírenia baktérií. Preto sa chladu netreba obávať, iba sa naň dobre pripraviť. Ako sa teda prichystať na horšie počasie a užiť si chladnejšie dni naplno s celou rodinou?

V správnom oblečení do každého počasia
Jesenné vychádzky môže znepríjemňovať hmla, vietor a prípadný dážď. Môžete sa inšpirovať princípmi obliekania vysokohorských turistov a vždy budete vedieť, ako sa na to. Oblečenie by malo pozostávať z troch vrstiev. Spodnej, ktorá saje z tela pot, strednej zatepľovacej a vrchnej, ktorá chráni pred zlými poveternostnými podmienkami. Stavte preto na kvalitnú vetrovku odolnú proti vetru a vlhkosti. Pod ňu je vhodný teplý sveter alebo mikina, ktoré v prípade zmeny teploty môžete odložiť. Dbajte aj na základnú vrstvu, u detí sú to okrem tielka, prípadne nátelníka z prírodného materiálu aj pančuchy. V chladnom počasí uniká teplo cez nechránené časti tela, najmä hlavu a ruky. Nebojte sa preto čiapky, ktorá ochráni pred vetrom aj citlivé uši.
Foto: Lyoness Slovakia

Deti milujú skákanie do mlák, no zatiaľ čo na konci leta im môžete obuť gumáky, neskôr im radšej zabezpečte pevné a vodeodolné topánky. Cieľ je udržať nohy v suchu a teple. Na výlete preto môže prísť náhradný pár ponožiek naozaj vhod.

Nakopnite svoju imunitu
Ďalšou výzvou jesene je prekonanie obdobia infekcií v plnom zdraví. Okrem pohybu na čerstvom vzduchu posilnite imunitu dostatočným príjmom vitamínov a antioxidantov. Ich hlavným zdrojom je ovocie a zelenina, ktoré nám v tomto období ponúkajú naše sady a záhrady. Stav imunity ovplyvňuje aj zdravá črevná mikroflóra, ktorú môžete pozitívne ovplyvniť konzumáciou kyslomliečnych produktov s obsahom probiotických kultúr, alebo aj kvasenej kapusty a ďalších fermentovaných produktov.

Otužovaním naučíte telo prekonávať prudké zmeny teploty, takže na chlad bude reagovať menej výrazne. V domácich podmienkach môžete začať striedaním horúcej a studenej sprchy, alebo si doprajte pravidelný relax v saune.

Zdravie a kvalita niečo stoja. Ako teda zaťažiť rodinný rozpočet čo najmenej?

Sezónne nákupy odevov, obuvi, či vitamínov pre celú rodinu vedia poriadne zaťažiť rodinný rozpočet. Okrem zliav a výpredajov existujú aj ďalšie možnosti, ako nakúpiť sezónny tovar výhodnejšie. Sú to napríklad vernostné cashback programy, vďaka ktorým sa vám môžu vrátiť peniaze späť z každého nákupu. Funguje to jednoducho: po registrácii získate vernostnú kartu Cashback Card, ktorú preukážete pri platbe v partnerskej predajni alebo e-shope. Následne sa vám vráti 1 % do 5 % ceny zakúpeného tovaru, suma sa pripíše na váš účet v banke vždy, keď výška cashbacku dosiahne aspoň 10 eur. „Peniaze môžete získavať späť pri nákupe potravín, ale aj výživových doplnkov, obuvi, oblečenia, alebo víkendových pobytov,“ hovorí Ľuboš Kravárik, generálny riaditeľ Lyoness Slovensko. Vďaka tomu môžete zvoliť kvalitnejší, hoci drahší tovar, ktorého cena sa vďaka vernostnému programu zníži. Cahback Card platí u viac ako 75 000 obchodných partnerov v 47 krajinách sveta.
Foto: Lyoness Slovakia