Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Prirodzená forma konzervácie potravín so zachovaním najvyššej kvality

Ilustračné foto Foto: Breitformat/Shutterstock.com

Skladovanie potravín je v domácnosti veľmi dávny zvyk, ktorý sa pre svoje obrovské množstvo výhod zachoval až dodnes. Využíva sa naň niekoľko overených postupov a spôsobov, najčastejšie však potraviny mrazíme.

Bratislava 4. apríla (OTS) - Táto prvá voľba nie je ale najlepšia, pretože suroviny alebo výrobky strácajú svoju príjemnú chuť a zdravé zloženie. Vákuovanie je naopak šetrné a na skladovanie potravín so zachovaním ich dôležitých vlastností a hodnôt to najlepšie riešenie.

Zmrazovanie potravín je vo všeobecnosti jednou z najlepších prírodných metód konzervácie. Má však niekoľko nevýhod. Ak sú zelenina, mäso a iné potraviny zmrazené, jedlo stráca dôležité vitamíny a lahodnú chuť. Ak budete konzervovať potraviny vákuovaním, môžete sa tomu vyhnúť.

Vákuovačka ako najlepší kuchynský spotrebič 21.storočia
Vákuové uzatváranie potravín chráni vitamíny a chuť, aj keď sú neskôr zmrazené. Dôvodom je, že toto zariadenie odsáva vzduch z vrecka alebo vákuovej nádoby. Zastavia sa tak oxidačné procesy, ktoré inak napádajú živiny a arómy a znižujú kvalitu i čerstvosť potravín.

Kvalitné vákuové vrecká, sú obzvlášť odolné proti roztrhnutiu a vákuovačkou bezpečne uzavreté zvareným dvojitým švom. Ani pri kolísaní teplôt sa nevyparí žiadna kvapalina a spálenie mrazom už nemá šancu. Tento typ konzervovania a skladovania potravín tak myslí nielen na vaše obľúbené suroviny, ale aj rozpočet a priestor.

Ako si vybrať správnu vákuovačku?
Aby ste sa mohli z týchto a iných výhod vákuovačky potravín tešiť dlhé roky, mali by ste využiť všetky dôležité a dostupné rady ako vybrať správnu vákuovačku do vašej kuchyne bez nervov a stresu.

Nie je to žiadny zložitý proces, treba si dávať pozor na niekoľko dôležitých detailov. Vhodný typ pre vás bude ten, ktorý vyhovie všetkým vašim požiadavkám. Nie je to však len veľkosť, ale aj sací výkon, príkon a hmotnosť zariadenia. V preplnenom priestore kuchyne s malými deťmi určite pri vákuovačke oceníte aj nízku hlučnosť a rôzne iné prídavné funkcie.


Zdroj foto: LongJon/Shutterstock.com

Všetky potraviny uchováte v najlepšom stave
Po správnom výbere vákuovačky sa veľmi rýchlo presvedčíte, že ani potraviny a pokrmy s vysokým obsahom vody nemusia skončiť v koši. Vystužený vákuový obal bráni tomu, aby citlivé pokrmy ako ryby, losos alebo filé ostali po konzervovaní bez ujmy.

V prípade citlivých, tekutých potravín na vodnej báze, ako sú aj polievky, kaše alebo bobuľové ovocie, vákuum bráni zriedeniu konzistencie rosnou vlhkosťou, ktorá sa vyskytuje vo vzduchových priestoroch nevákuovo balených potravín.

Môžete si užívať predĺženú trvanlivosť a ušetriť
Ako posledná, no v žiadnom prípade nie zanedbateľná, je uvedená výhoda predĺženej trvanlivosti. Kombináciou vysávania vzduchu a mrazenia alebo chladenia potravín sa ich využiteľnosť predĺži minimálne na dvojnásobok a viac. Kým hlboko zmrazené mäso má trvanlivosť cca 6 mesiacov, vo vákuovom balení ho možno skladovať v mrazničke cca 24 - 36 mesiacov!

Z toho všetkého vyplýva, že vákuovanie by mohlo byť „liekom“ proti strate vitamínov a chuti, ako aj proti znehodnoteniu potravín mrazom. Navyše je vákuovvanie prirodzenou formou konzervácie. Vákuované jedlo je možné skladovať v chladničke alebo mrazničke, pričom po zmrazení sa trvanlivosť ďalej predlžuje. No nie je to skvelé?