Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Prix mondial Cino Del Duca za literatúru získala Joyce Carol Oatesová

Americká spisovateľka Joyce Carol Oatesová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Spisovateľka, uznávaná za odvážne otváranie kontroverzných tém týkajúcich sa americkej spoločnosti, je pravidelnou favoritkou Nobelovej ceny za literatúru.

Paríž 26. mája (TASR) - Americká spisovateľka Joyce Carol Oatesová sa v pondelok stala laureátkou medzinárodného literárneho ocenenia Prix mondial Cino Del Duca za literatúru, ktoré sa udeľuje vo Francúzsku.

Ocenenie, ku ktorému prislúcha prémia 200.000 eur, je všeobecne vnímané ako "odrazový mostík" k získaniu Nobelovej ceny za literatúru, uvádza tlačová agentúra AFP. Andrej Sacharov, Mario Vargas Llosa či Patrick Modiano ju získali predtým, ako sa im dostalo nobelovskej slávy.

Oatesovej päť kníh už bolo finalistom Pulitzerovej ceny, avšak bez výhry. Oatesová (81) má na konte viacero iných prestížnych cien vrátane National Book Award, ktoré jej udelili za vyše 60 románov, zbierok poviedok, divadelných hier i autobiografiu.

Spisovateľka, uznávaná za odvážne otváranie kontroverzných tém týkajúcich sa americkej spoločnosti, je pravidelnou favoritkou Nobelovej ceny za literatúru.

Predmetné ocenenie je pomenované po podnikateľovi, filmovom producentovi a filantropovi talianskeho pôvodu Cinovi Del Ducovi, a zastrešuje ho Institut de France, ktorý zahŕňa i Francúzsku akadémiu - inštitúciu dohliadajúcu na francúzsky jazyk a jeho oficiálny slovník.

Cenu si mala Oatesová pôvodne prevziať v júni v Paríži, ale slávnostné podujatie museli pre koronavírusovú pandémiu zrušiť.