Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Prvá komerčná kozmická loď Dragon sa pripojila k ISS

Prvá komerčná kozmická loď Dragon. Foto: TASR/AP

Dragon vyniesol na ISS zhruba 544 kilogramov potravín, vody, šatstva a zásob pre posádku.

Washington 25. mája (TASR) - Prvá komerčná kozmická loď Dragon sa dnes pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS, z ktorej vysunuli robotické rameno, aby kapsulu po niekoľkých hodinách manévrovania zachytili.

Robotické rameno obsluhovali astronauti Donald Pettit a Andre Kuipers. Dragon zostane pripojený na ISS takmer týždeň. Odpojí sa na budúci týždeň vo štvrtok, aby sa s nákladom experimentálnych vzoriek vrátil na Zem.

"Vyzerá to tak, ako by sme draka chytili za chvost," povedal astronaut Pettit, keď loď o 13.56 h GMT (15.56 h SELČ) zachytilo robotické rameno, pričom ISS a Dragon sa vtedy nachádzali nad Austráliou.

Galéria: Pripojenie sa Dragona k Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS





Firma Space Exploration Technologies, známa pod skratkou SpaceX, sa stala prvou súkromnou spoločnosťou, ktorá sa dostala na vesmírnu stanicu vo výške takmer 400 kilometrov nad Zemou.

V riadiacom centre firmy, v závode v Kalifornii a v centre amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) v Houstone vypukli ovácie. "SpaceX to znovu dokázal," uviedlo riadiace centrum NASA.



Dragon vyniesol na ISS zhruba 544 kilogramov potravín, vody, šatstva a zásob pre posádku. Od vlaňajšieho ukončenia letov raketoplánov je NASA pri letoch k ISS odkázaná na partnerov z Európy, Japonska a hlavne Ruska.

Po ukončení letov raketoplánov sa NASA sústredí na projekt rakety a vesmírnej lode, ktorá má astronautov dopraviť na Mesiac, k asteroidom a nakoniec na Mars.

Pokiaľ ide o lety k ISS investuje NASA do piatich amerických firiem - vrátane SpaceX, ktoré majú v budúcnosti zabezpečovať spojenie s vesmírnou stanicou výrazne lacnejšie ako raketoplány.