Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Prvé nákupné vozíky na svete majú 75 rokov

Foto: TASR/AP

Sylvan Goldman, majiteľ obchodnej siete Humpty Dumpty v Oklahoma City raz večer dumal nad tým, ako umožniť zákazníkom nakupovať viac a viac tovaru.

Oklahoma City/Bratislava 4. júna (TASR) - V americkom meste Oklahoma City začali návštevníci supermarketov ako vôbec prví na svete používať nákupné vozíky. Stalo sa to pred 75 rokmi 4. júna 1937.

Sylvan Goldman, majiteľ obchodnej siete Humpty Dumpty v Oklahoma City raz večer dumal nad tým, ako umožniť zákazníkom nakupovať viac a viac tovaru. Kapacita nákupných košov bola totiž obmedzená ich fyzickou dispozíciou. Nikto sa nechcel ťahať s ťažkým nákupom.

Prvá dáma USA Michelle Obamová tlačí nákupný vozík.
Foto: TASR/AP
Náhle ho údajne "osvietilo", že nákupné koše by sa mohli umiestniť na konštrukciu s kolieskami. Za pomoci svojho mladého zamestnanca zmontoval prototyp nákupného vozíka. Ako základ poslúžila stolička. Na jej nohy namontovali kolieska a na mieste sedadla sa ocitol drôtený kôš, podobný bol aj v dolnej časti vynálezu. Nákupný vozík bol hotový v priebehu niekoľkých mesiacov. A v ten pamätný deň, 4. júna 1937, Sylvan Goldman uverejnil inzerát s obrázkom zákazníčky zápasiacej s ťažkým košíkom. Nápis It’s new – It’s sensational. No more baskets to carry (Novinka - senzácia. Nikdy viac ťažké koše na nosenie) lákal klientov do obchodu vyskúšať novinku – nákupný vozík s dvoma košmi, do ktorých sa zmestil veľký nákup.

S jednou možnosťou ale invenčný obchodník nerátal, mladí muži odmietali nákupné vozíky, pretože sa im nezdali dosť mužné, mladé dámy si zase mysleli, že novinka nie je dostatočne módna a evokuje predstavu kočíka pre deti a starší sa tvárili, že nepotrebujú pomoc...

Goldmanovi ani nenapadlo, že by sa vzdal. Najal niekoľko figurantov obidvoch pohlaví a rôzneho veku, ktorí sa po obchode premávali s nákupnými vozíkmi. Úspech sa onedlho dostavil a už v roku 1940 nadobudli nákupné vozíky takú popularitu, že ich výrobcovia mali zaručené objednávky na sedem rokov dopredu.