Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Putin zagratuloval tlačovej agentúre TASS k 115. výročiu jej vzniku

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR - Michal Svítok

V súčasnosti má TASS spomedzi ruských médií najväčšiu sieť korešpondentov - 63 pobočiek operuje v 60 krajinách.

Moskva 1. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin zagratuloval v nedeľu redakcii a bývalým zamestnancom tlačovej agentúry TASS k 115. výročiu jej vzniku. Informuje o tom predmetné spravodajské médium.

"Dnes je TASS jednou z najväčších spravodajských spoločností na svete. Súčasná redakcia agentúry má úctu k pozoruhodným tradíciám zavedeným veteránmi TASS-u a využíva najnovšie technológie, implementuje zaujímavé kreatívne, vzdelávacie a spoločenské projekty, a rozširuje medzinárodnú spoluprácu," uviedol Putin vo svojom gratulačnom telegrame.

"Presnosť, účinnosť a objektivita informačných materiálov zostáva značkovým štýlom centrálneho sídla TASS-u a jeho pobočiek v Rusku i zahraničí," zdôraznil ruský líder s tým, že zamestnanci agentúry počas dlhých rokov prispeli obrovskou mierou k rozvoju médií v krajine.

Tlačová agentúra TASS začala fungovať 1. septembra 1904 ako Petrohradský telegrafný úrad (SPTA). V roku 1918 ju premenovali na Ruský telegrafný úrad (ROSTA). V roku 1925 dostala svoj súčasný názov TASS - Telegrafný úrad Sovietskeho zväzu.

Po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 bola agentúra premenovaná na ITAR-TASS (Ruská tlačová agentúra-TASS), avšak v roku 2014 sa vrátila k svojmu zaužívanému názvu TASS - už nie ako skratka, ale ako svetoznáma značka.

V lete 1996 boli jej materiály po prvý raz sprístupnené na internete.

V súčasnosti má TASS spomedzi ruských médií najväčšiu sieť korešpondentov - 63 pobočiek operuje v 60 krajinách. V Juhoafrickej republike, Austrálii, Severnej Kórei, Pakistane, Severnom Macedónsku, Kolumbii a Kanade sú reportéri tejto tlačovej agentúry jedinými zástupcami ruských médií.

Tlačová agentúra každý deň vydá približne 1500 správ o dianí na domácej scéne i vo svete. Počas nasledujúcich dvoch rokov TASS postupne rozšíri svoj zahraničný servis popri existujúcej angličtine v ďalších cudzích jazykoch - v španielčine, arabčine, francúzštine, čínštine a nemčine.