Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

V období sťažených sociálnych kontaktov poteší pohľadnica či vypočutie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prejaviť záujem o druhého sa dá aj tým, že ľudia zostanú so svojimi priateľmi v kontakte cez videohovory. Jednou z foriem, ako možno potešiť svojho známeho, je aj poštová zásielka.

Bratislava 18. januára (TASR) – Dlhodobá osamelosť môže mať negatívny vplyv na duševné zdravie človeka. Potreba kontaktu a socializácie napriek pandémii nového koronavírusu nezmizla. Na dôležitosť duševného zdravia a na vplyv jeho zanedbávania upozornila Študentská rada vysokých škôl v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR.

Poukázali na to, že v období sťažených sociálnych kontaktov môže niekoho potešiť aj napríklad list, pohľadnica či vypočutie inej osoby.

Prejaviť záujem o druhého sa dá aj tým, že ľudia zostanú so svojimi priateľmi v kontakte cez videohovory. Jednou z foriem, ako možno potešiť svojho známeho, je aj poštová zásielka. „List, malá básnička a možno obľúbená trvanlivá sladkosť vie vyčariť úsmev aj počas zlého dňa," odporúča študentská rada.

Pripomína, že emočné prežívanie každého človeka je jedinečné a pre citlivejšie povahy strata každodenných kontaktov značne ovplyvňuje každodennú produktivitu a náladu. Pre niektorých nie je rizikový len pobyt mimo domácnosti, ale aj v nej. Rada upozornila, že rôzne formy domáceho násilia počas pandémie získali na svojej intenzite a mnohí ľudia nemajú možnosť v dôsledku straty súkromia slovne vyjadriť svoje obavy.

Odporúča preto, že ak niekto postrehol náhlu zmenu v štýle komunikácie so svojím kamarátom, má byť vnímavý, ale nie podozrievavý. Takejto osobe treba ukázať svoju trpezlivosť a dať mu najavo pochopenie jeho momentálnej situácie.

V prípade podozrenia ťažkej rodinnej situácie je vhodné navrhnúť komunikáciu cez inú formu sociálnej siete a odporučiť svojmu priateľovi kontakt na odbornú pomoc.

Za nemenej dôležité považuje byť prítomný pre svojich priateľov vždy, keď to potrebujú. Myslieť však treba aj na svoje duševné zdravie a rovnako si treba dopriať vypočutie od svojich priateľov.