Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

FOTO:Topánky, traktory aj Barbie v kvetnom múre v Rajke bojujú o titul

Kvetný múr v Rajke. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Tromfom Rajky, ktorá v minulom roku vyhrala cenu v celomaďarskej súťaži o najkrajšiu obec vyzdobenú kvetmi, je tento rok netradičný kvetinový múr.

Bratislava 25. júla (Teraz.sk) - Netradičný kvetinový záhon na stene murovaného plota na ulici Svätého Stefana (Szent István utca) v maďarskej hraničnej obci Rajka neďaleko Bratislavy, kde býva aj mnoho Slovákov, je jej tromfom v celomaďarskej súťaži o najkrajšiu obec okrášlenú kvetmi – Virágos Magyarországért Verseny.

Tohoročné výsledky sa ešte vyhodnocujú, minulý rok však bola v súťaži najúspešnejšia práve Rajka. Na snímke tabuľa s titulom.

Maďarská prihraničná obec Rajka, kde žije mnoho Slovákov, získala v roku 2014 titul v celomaďarskej súťaži o najkrajšiu kvetinovú výzdobu obce - Virádos Magyarországért Verseny. K víťazstvu im dopomohlo aj netradičné naaranžovanie záhradných kvetov do rôznych bežných predmetov na múr v obci.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Na úspechy Rajky môžu byť hrdí aj Slováci, približne polovicu obyvateľov malebnej maďarskej obce totiž tvoria slovenskí občania.

Maďarská prihraničná obec Rajka, ktorá je vzdialená asi 30 kilometrov od centra Bratislavy, má v súčasnosti výrazne novú slovenskú komunitu. V posledných rokoch sa do tejto obce prisťahovali mnohí občania z Bratislavy. Vznikli nové zástavby rodinných a obytných domov s čisto slovenskými obyvateľmi. Na snímke novovybudované domy obývané Slovákmi.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Na snímkach detaily netradičného kvetného múru v Rajke, na ktorom rastú krásne kvety naozaj vo všeličom - od topánky až po detský traktor.

Topánka ako kvetináč? Prečo nie.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Do boja sa zapojila aj Barbie.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Detské autíčko prišlo vhod.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Celok
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Kvetináč - traktor.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Fotogaléria - ďalšie obrázky kvetného múru



Detail múru.
Foto: TASR/Štefan Puškáš