Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Raketoplán Endeavour končí, v utorok posledný raz vzlietne, na Boeingu

Raketoplány Endeavour (vľavo) a Atlantis si naposledy zastali zoči-voči v Kennedyho vesmírnom stredisku na Floride vo štvrtok 16. augusta 2012. Raketoplány si vymenili hangáre. Endeavour presunú do Los Angeles, Atlantis ostáva na Myse Canaveral. Foto: TASR/AP

Endeavour bol postavený ako náhrada za havarovaný raketoplán Challenger. V rokoch 1992-2011 uskutočnil 25 letov do vesmíru.

Washington 17. septembra (TASR) - Posledný let vyradeného amerického raketoplánu Endeavour odložili kvôli nepriaznivej predpovedi počasia o jeden deň.

Namiesto pondelka sa uskutoční v utorok 18. septembra, oznámil v nedeľu Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Raketoplán však let z kozmodrómu na floridskom Myse Canaveral do Los Angeles neabsolvuje vlastnými silami, ale pripevnený na chrbte prestavaného Boeingu 747.

Z Los Angeles ho potom špeciálnym transportérom prepravia do California Science Centre, kde bude vystavený do konca októbra.

Počas celodenného letu uskutoční Boeing 747 nočné zastávky v Houstone, kde sa nachádza riadiace centrum amerických pilotovaných vesmírnych letov, a v Drydenovom leteckom výskumnom stredisku v južnej Kalifornii, ktoré sa nachádza v areáli Edwardsovej leteckej základne, kde pristávali prvé misie raketoplánov.

Príprava raketoplánu Endeavour na posledný let





Endeavour bol postavený ako náhrada za havarovaný raketoplán Challenger. V rokoch 1992-2011 uskutočnil 25 letov do vesmíru.

Ostatné dva raketoplány, Discovery a Atlantis, sú tiež vystavené v múzeách na Floride, resp. vo Virgínii.