Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Magazín

Nedobrovoľní rukojemníci z rakúskej jaskyne sú na slobode a o.k.

Lamprechtshöhle Foto: img.fotocommunity.com

Nálada zachránených bola vďaka permanentnému kontaktu s okolitým svetom, ktorý sa neprerušil ani počas neplánovaného dobrodružstva, dobrá.

Salzburg 28. augusta (TASR) - Dvadsať dospelých a šesť detí, celkovo teda 26 ľudí a nie ako pôvodne uviedli rakúske orgány 27 osôb, ktoré predpoludním uviazli v jaskyni Lamprechtshöhle v regióne Pinzgau v rakúskej spolkovej krajine Salzbursko, je v poriadku na slobode.

Jaskynní záchranári mohli zväčša zahraničných turistov popoludní dostať z priestorov jaskyne, kde ich prekvapilo náhle zaplavenie po tom, čo voda mierne ustúpila z lokality. Nikto neutrpel ujmu na zdraví.

Informovali o tom tlačové agentúry APA a DPA s odvolaním sa na zdroje Červeného kríža a záchranárov.

Nálada zachránených bola vďaka permanentnému kontaktu s okolitým svetom, ktorý sa neprerušil ani počas neplánovaného dobrodružstva, dobrá. Záchranári im poskytovali horúci čaj a všetko potrebné, aby nedošlo k podchladeniu.

Po vyslobodení sa všetci chceli čo najskôr dostať pod horúcu sprchu, možnosť ohriať sa vo vykúrených priestoroch tak nevyužil nikto z nich.

Jaskyňa Lamprechtsofen sa nachádza v pohorí Leoganger Steinberge a tvorí rozsiahly podzemný systém. Ide o jednu z najhlbších jaskýň na svete. Dĺžka jaskyne je okolo 38 kilometrov a hĺbka jaskynných priestorov je 1632 metrov. Verejnosti je prístupných 700 metrov chodieb. Jej vstupné priestory boli zaplavené už aj v minulosti, naposledy v roku 2002.