Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Región Severné Maďarsko má veľké prírodné i umelé jaskynné kúpele

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Popri dlhodobo známych prírodných podzemných kúpeľoch v mestečku Miskolctapolca pribudli v tomto roku umelo vybudované jaskynné kúpele v svahu pri obci Demjén.

Bratislava 31. júla (TASR) – Okrem množstva iných termálnych kúpeľov sa v regióne Severné Maďarsko pri slovenských hraniciach nachádzajú aj atraktívnejšie jaskynné. Popri dlhodobo známych prírodných podzemných kúpeľoch v mestečku Miskolctapolca pribudli v tomto roku umelo vybudované jaskynné kúpele v svahu pri obci Demjén.

"Priaznivé účinky tečúcej vody z bukových lesov poznali ľudia už v stredoveku. Od začiatku 18. storočia si začali stavať v Miskolctapolci domčeky na stĺpoch v močiari. Prvú kamennú budovu v terajšom areáli postavili v roku 1939 a vodu využívali len na povrchu. Od roku 1959 začali upravovať prvé otvory v jaskyni a koncom 70. rokov budovať vonkajšie bazény, posledné sú z roku 2005 a je ich šesť. V podzemí je päť bazénov a tieto veľké kúpele sú jediné prírodné jaskynné v Európe," informovala na nedávnej exkurzii slovenských novinárov Livia Simon z Regionálneho turistického centra v Miskolci.

V podzemných chodbách v dĺžke 300 metrov je 1400 štvorcových metrov vodnej plochy v piatich zážitkových jaskynných bazénoch s termálnou vodou o teplote 30, 33 a 35 stupňov Celzia. Okrem pokojného relaxu možno absolvovať tryskovú vodnú masáž prúdiacu zhora a perličkové kúpele. Nevšedný zážitok ponúka aj Csillag-terem (Hala hviezd) alebo podzemná rieka, ktorú poháňa skrytý mechanizmus. O obľúbenosti týchto kúpeľov svedčí vlaňajšia návštevnosť 330.000 ľudí, z toho 40 percent bolo v zime. Denná prevádzka v kúpeľoch Miskolctapolca je v lete od 9 do 19 h, v zime o hodinu kratšie.

Na rozdiel od týchto sú jaskynné kúpele Cascade v Demjéne vybudované v skalnatom kopci. Majú dĺžku 760 metrov a dlhší je aj denný prevádzkový čas – do druhej hodiny v noci. Sprístupnili ich vo februári a už sa v nich vystriedalo vyše 100.000 návštevníkov. V spleti podzemných chodieb a bazénov s teplotou vody od 30 do 38 stupňov Celzia je tobogan v tvare sopky s piatimi šmykľavkami v celkovej dĺžke 500 metrov. Medzi nimi je dvojdráhová kamikadze šmykľavka s prevýšením 25 metrov či super rýchla dráha turbo. Nechýbajú ani šmykľavky pre deti. Zážitok z podzemného vodného sveta s plochou 1500 štvorcových metrov umocňuje hra farebných svetiel.

Atrakciou v jaskyni je aj vodný bar, bazén Čarokrásny ostrov, 133-metrový potok s vodným prúdom alebo relaxačný okruh. Ten poskytuje fínsku a aromatickú saunu, soľnú jaskyňu, masáže i exkluzívne odpočívacie ležadlá. Termálna zátoka je bazén denne napúšťaný čerstvou liečivou vodou zo samostatného prameňa. Tá voda je sodnovápenato hydrouhličitá, tvrdá fluorido sírnatá s obsahom železa a kyseliny kremičitej a pomáha liečiť krvný obeh aj schopnosti pohybového ústrojenstva. Jaskynné kúpele sú prepojené s vonkajšími, kde sú rôzne bazény na plávanie a skákanie, tobogany i do skál vtesané sedacie vírivkové malé bazény.