Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Rembrandtovu maľbu Nočná hliadka predstavili ako unikátny záber

Na archívnej snímke zo 16. októbra 2018 ultravysoké rozlíšenie 4x6 milimetrovej časti obrazu "Nočná hliadka" (vľavo) od barokového majstra Rembrandta van Rijnanav holandskom národnom múzeu v Amsterdame Rijksmuseum. Foto: TASR/AP

Amsterdam 4. januára (TASR) - Holandské národné múzeum v Amsterdame Rijksmuseum v pondelok na svojich webových stránkach zverejnilo v ultravysokom rozlíšení fotografiu obrazu "Nočná hliadka" od barokového majstra Rembrandta van Rijna.

Podľa danej inštitúcie ide o najväčšiu a najdetailnejšiu digitálnu fotografiu umeleckého diela, aká bola dosiaľ zhotovená; má veľkosť 717 gigapixelov. Vzdialenosť medzi dvoma pixelmi je päť mikrometrov, čo znamená, že jeden pixel je menší než ľudská červená krvinka, spresňuje Rijksmuseum.

Tím odborníkov použil na zhotovenie tohto unikátneho záberu 100-megapixelový fotoaparát Hasselblad H6D-400C MS, pričom vzniklo celkovo 8439 individuálnych fotografií s rozmermi 5,5 × 4,1 centimetra. Tie boli pomocou umelej inteligencie následne spojené do finálnej snímky s veľkosťou 5,6 terabajtu.

Skutočné rozmery olejomaľby z roku 1642 boli pôvodne 379,5 × 453,5 centimetra. Dielo však v minulosti prešlo viacerými úpravami. Maľba zobrazuje skupinu amsterdamských mestských strážcov. Vyznačuje sa Rembrandtovým inovatívnym využitím svetla a kompozície s cieľom vytvoriť dynamickú scénu zaplnenú postavami.

Podľa tlačovej agentúry AP bude nová fotografia obrazu v ultravysokom rozlíšení okrem vizuálneho zážitku z detailov slúžiť aj výskumníkom pri jeho reštaurovaní a posudzovaní procesu jeho starnutia v priebehu času.