Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Revolver, siedmy album skupiny Beatles, má 55 rokov

The Beatles Foto: TASR/AP

Liverpoolski Chrobáci ho nahrávali od 6. apríla do 21. júna 1966.

Bratislava 5. augusta (TASR) – Revolver, siedmy štúdiový album legendárnej skupiny Beatles, má už skoro neuveriteľných 55 rokov. Na etikete vydavateľstva EMI Parlophone vyšiel 5. augusta 1966. Liverpoolski Chrobáci ho nahrávali od 6. apríla do 21. júna 1966. Jeho producentom, tak ako pri všetkých predchádzajúcich platniach, bol George Martin. Z neho vydali v rovnaký deň iba jeden singel s dvoma A stranami, na ktorých boli piesne Eleanor Rigby a Yellow Submarine.

Album ponúkol štrnásť songov, po sedem na každej strane LP platne, tri zložil a sám aj zaspieval George Harrison, jedenásť zložila dvojica John Lennon, Paul McCartney. Boli nimi Taxman (hlavný vokál George Harrison), Eleanor Rogby (McCartney), I'm Only Sleeping (Lennon), Love You To (Harrison), Here, There and Everywhere (McCartney), Yellow Submarine (Ringo Starr), She Said She Said (Lennon), na druhej strane platne potom Good Day Sunshine (McCartney), And Your Bird Can Sing (Lennon), For No One (McCartney), Doctor Robert (Lennon), I Want To Tell You (Harrison), Got To Get You Into My Life (McCartney) a Tomorrow Never Knows (Lennon).

Revolver znamenal veľký vývoj vo zvuku skupiny, bolo na ňom veľa nových nápadov, od zvojovania stopy cez prehrávanie odzadu až po magnetofónové slučky. Okrem liverpoolskej štvorice sa na nahrávaní albumu podieľal celý rad hostí, medzi nimi samotný producent George Martin, ktorý hrá na klavíri a hammond organe v skladbách Good Day Sunshine, Tomorrow Never Knows a Got To Get You Into My Life, sprievodné hlasy do Yellow Submarine naspievali Geoff Emerick, Mal Evans, Pattie Boyd, Marianne Faithfull aj Brian Jones zo skupiny Rolling Stones, na dychových nástrojoch hrali Eddie Thornton, Les Condor, Peter Coe, Alan Branscombe, na husliach a viole potom Tony Gilbert, John Sharpe, Jurgen Hess, Stephen Shingles, John Underwood, na čelo v skladbe Yellow Submarine hrali Derek Simpson a Norman Jones.

Obrázok na čelnej strane obalu LP platne nakreslil Klaus Voorman, rodák z Berlína (1938), výtvarník aj basový gitarista. Klaus bol blízkym priateľom členov skupiny Beatles, zoznámil sa s nimi už počas ich účinkovania v Hamburgu v roku 1960. Za grafickú kresbu na tento album dostal honorár 50 libier a k tomu cenu Grammy.

V rovnaký deň ako album vyšiel jediný singel s dvoma A stranami, na ktorých boli piesne Eleanor Rigby a Yellow Submarine. Úspešnejšia bola Yellow Submarine, ktorá viedla singlové rebríčky vo viacerých krajinách. Jednu z piesní Here, There and Everywhere v slovenskej verzii pod názvom Uspávanku vánku hrám nahrala Marcela Laiferová.

V britskom rebríčku albumov sa Revolver udržal 34 týždňov. V reedícii potom vyšiel ešte dvakrát, v máji 1987 a v septembri 2009. Americký dvojtýždenník Rolling Stone zaradil tento album na 11. miesto v rebríčku 500 najlepších albumov všetkých čias.