Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Kráľovi Richardovi III. vystroja v Británii pohreb za milión libier

Podobizeň Richarda III. vytvorená podľa tvaru jeho lebky nájdenej v roku 2012. Foto: TASR/AP

Telesné pozostatky kráľa Richarda III. Plantageneta objavili vlani v septembri v neoznačenom hrobe pod mestským parkoviskom.

Leicester 18. júla (TASR) - Anglickému kráľovi Richardovi III., ktorý zahynul v roku 1485 počas vojny ruží, vystroja pohreb za milión libier (1,2 milióna eur). Oznámila to dnes televízia BBC.

Telesné pozostatky kráľa Richarda III. Plantageneta objavili vlani v septembri v neoznačenom hrobe pod mestským parkoviskom v stredoanglickom meste Leicester, na mieste bývalého františkánskeho kláštora.

Vo februári tohto roku vedci na základe vzoriek DNA potvrdili, že nájdené časti kostry patria nepochybne Richardovi III., ktorý vládol Anglicku v rokoch 1483-85 a zahynul v boji ako 32-ročný.

Podľa predstaviteľov katedrály v Leicesteri kráľa pochovajú v máji 2014 "s poctami" pod vyvýšenou hrobkou v špeciálne upravenej časti chrámu. Rozsiahle úpravy, ktorých definitívna podoba sa ešte tvorí, si vyžiadajú položenie novej podlahovej krytiny, inštaláciu osvetlenia i vitrážové okná.

Richard III. bol posledným anglickým kráľom, ktorý zomrel v boji. Dramatik William Shakespeare ho zobrazil ako hrbatého uzurpátora, ktorý v boji o trón neváhal vraždiť. V londýnskom Toweri nechal zavraždiť aj svojich dvoch synovcov, princov.

Kráľ Richard III. bol posledným z rodu Yorkovcov. Zomrel v bitke pri Bosworthe vo vojne ruží, po ktorej Plantagenetovcov na anglickom tróne vystriedali Tudorovci. Pochovali ho bez rakvy v dnes už neexistujúcom kláštornom kostole v Leicesteri.