Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Rintel: Stretnutie so židmi je prirodzeným pokračovaním dialógu

Podpredseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v Slovenskej republike (ÚZ ŽNO) Igor Rintel v rozhovore pre TASR TV. Foto: TASR TV

Pápež prichádza počas obdobia medzi židovským novým rokom a Dňom zmierenia, keď sa podľa židovskej tradície Pán pozerá do mysle človeka a hodnotí, čo si myslí, a podľa toho určí jeho ďalší osud.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Stretnutie pápeža Františka s predstaviteľmi židovských obcí je prirodzené pokračovanie dialógu medzi kresťanmi a židmi. Uviedol to podpredseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v Slovenskej republike (ÚZ ŽNO) Igor Rintel v relácii Svet internetovej spravodajskej televízie TASR TV.

"Prvý oficiálny dokument, ktorý pápež podpísal, bol dopis rímskemu rabínovi ako svojmu staršiemu bratovi. V tom mu oznámil, že sa stal biskupom rímskym. Už tým pre mňa (František) vyjadril svoj postoj k židom," objasňuje Rintel. Navyše podľa neho pontifik hlása idey, ktoré sú blízke židom i kresťanom. Návštevu pápeža považuje za prirodzené pokračovanie spoločného dialógu a impulz do ďalšej spolupráce.

"Keď som nastúpil do funkcie predsedu Ústredného zväzu, vzťahy s katolíkmi neboli dobré. Všetci sme cítili potrebu obnoviť dialóg. Postupne sme zistili, že nemáme k sebe až tak ďaleko,"
opisuje Rintel začiatky dialógu katolíkov a židov. Pripomína tiež spoločnú knihu žalmov, ktorú vydali s kresťanmi.



"Prvýkrát v histórii vznikla spoločná biblická literatúra. V tejto knihe sme vydali časti žalmov, ktoré sú spoločným dedičstvom židov aj kresťanov,"
uviedol Rintel. Dodáva, že práve túto publikáciu pre jej obrovský význam spoločne odovzdali aj pápežovi.

"Bol pre mňa šok stáť s kipou na hlave na Svätopeterskom námestí. Z ampliónu sa ozvalo – Vítame delegáciu židovskej komunity zo Slovenska – a následne nám celý dav na námestí zatlieskal," spomína Rintel. Knihu boli symbolicky odovzdať aj hlavnému rabínovi Ríma.

Podpredseda ÚZ ŽNO tiež opísal spoločnú púť s arcibiskupom Stanislavom Zvolenským a generálnym biskupom Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Milošom Klátikom v Jeruzaleme, pri ktorej navštívili všetky sväté miesta kresťanov i židov.

"Keď sme zistili, že pápež je počas svojej návštevy prichystaný na väčšie gesto ako len rýchle stretnutie, navrhli sme Rybné námestie, keďže má dvojitú symbolickosť. Kedysi tam tesne vedľa seba stáli synagóga, ktorá bola zbúraná v 60. rokoch minulého storočia, a hlavný katolícky chrám," opisuje Rintel, ako plánovali tento bod programu návštevy pápeža.

"Bude tam približne 100 stoličiek, 50 pre zástupcov židovskej komunity a 50 pre zástupcov katolíckej cirkvi, pričom nikto nie je hostiteľom stretnutia," dodal.

Židia na Slovensku sa podľa neho nedelia na štyri základné smery judaizmu, a preto ani spolupráca nie je vždy jednoduchá.

"V krajine existuje jediná židovská cirkev, a to Ústredný zväz židovských náboženských obcí, ktorá združuje náboženský život. Spolu tak fungujú ultraortodoxní a liberálni židia," vysvetľuje Rintel.

"Po rokoch fašizmu a komunizmu na Slovensku bol židovský náboženský život vykorenený. Patrím do generácie, kde deti učili svojich rodičov židovské tradície," objasňuje podpredseda.

Pápež prichádza počas obdobia medzi židovským novým rokom a Dňom zmierenia (Jom kipur), keď sa podľa židovskej tradície Pán pozerá do mysle človeka a hodnotí, čo si myslí, a podľa toho určí jeho ďalší osud.

"Na Rybnom námestí budú sedieť čelní predstavitelia oboch cirkví. Verím, že keď Pán pozrie do ich hláv, nájde len tie najlepšie skutky a myšlienky pre ich ďalšiu spoluprácu," opisuje duchovný význam návštevy pontifika.

Predstavitelia židovskej komunity sa stretnú s pápežom v pondelok 13. septembra na Rybnom námestí v Bratislave.