Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Začali opravovať sochu Krista v Riu de Janeiro, potrvá to 4 mesiace

Zamestnanci vystupujú pomocou rebríka na poškodenú sochu Krista Vykupiteľa, ktorá sa vypína nad brazílskym Riom de Janeiro 21. januára 2014. Sochu zasiahol vo štvrtok 16. januára počas silnej búrky blesk, pričom jej odrazil časť jedného prsta. Foto: TASR/AP

Búrka, ktorá spôsobila škody na palci pravej ruky sochy, trvala tri hodiny a sprevádzal ju silný vietor.

Rio de Janeiro 22. januára (TASR) - Sochu Krista Vykupiteľa, ktorá je jednou z dominánt brazílskeho veľkomesta Rio de Janeiro, začali opravovať po tom, ako jej počas silnej búrky blesk odrazil časť prsta na pravej ruke.

Predstavitelia mesta podľa agentúry AP po zhodnotení rozsahu škôd odborníkmi konštatovali, že reštaurátorské práce budú trvať približne štyri mesiace. Opravovať sa bude i jeden ďalší prst a časť hlavy, ktoré sú poškodené už od decembra.

Monument umiestnený na vrchole hory Corcovado zostane otvorený pre turistov, ktorých k nemu zavíta každoročne okolo dvoch miliónov.

Autorom sochy Krista, týčiacej sa nad mestom od roku 1931, je Francúz poľského pôvodu Paul Landowski.

Galéria: Poškodená socha Krista Vykupiteľa





Búrka, ktorá spôsobila škody na palci pravej ruky sochy, trvala tri hodiny a sprevádzal ju silný vietor. Kvôli nemu dočasne zastavili prevádzku miestneho letiska, ako aj plavby lodí cez záliv.