Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

V nórskom meste Rjukan bojujú proti zimnému šeru obrovskými zrkadlami

Obec Rjukan v údolí Vestfjord, ktorá sa v zimných mesiacoch nachádza päť až šesť mesiacov v permanentnom tieni, je od 30. októbra 2013 osvetlená slnečným svetlom za pomoci troch veľkých zrkadiel. Foto: TASR/AP

V Rjukane počas leta síce slnko svieti, no od 4. októbra do 12. marca je skryté za horou Gaustatoppen, čo v meste ležiacom v hlbokom údolí spôsobuje šero a chlad.

Rjukan 30. októbra (TASR) - V odľahlom nórskom meste Rjukan, situovanom v zatienenom údolí, dnes uviedli do prevádzky trojicu gigantických zrkadiel, ktoré budú tamojším obyvateľom zabezpečovať slnečné svetlo aj počas zimného obdobia od začiatku októbra do polovice marca. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zrkadlá sa nachádzajú na horských svahoch a odrazom slnečných lúčov dokážu efektívne nasvietiť hlavné námestie mesta s 3300 obyvateľmi.

Odrazené svetlo pokrýva plochu s rozlohou 600 metrov štvorcových a má vytvoriť miesto na stretávanie sa miestnych ľudí trpiacich nedostatkom slnečného žiarenia.


Ľudia hrajú plážový volejbal na mieste pred radnicou v nórskej obci Rjukan, na ktoré dopadajú svetelné lúče odrazené od troch obrovských zrkadiel postavených na svahu nad obcou po slávnostnom otvorení 30. októbra 2013.
Foto: TASR/AP

Projektanti zároveň dúfajú, že toto originálne technické riešenie priláka do podhorského mesta aj väčšie množstvo turistov. Svetlo, ktoré zrkadlá sprostredkúvajú centru Rjukanu, sa podľa odborníkov svojím jasom približuje na 80 percent skutočnému slnku. Slávnostného uvedenia sa zúčastnilo zhruba tisíc ľudí.

Ľudia sa zhromažďujú na mieste pred radnicou v nórskej obci Rjukan, na ktoré dopadajú svetelné lúče odrazené od troch obrovských zrkadiel postavených na svahu nad obcou počas slávnostného otvorenia 30. októbra 2013.
Foto: TASR/AP


V Rjukane počas letného obdobia síce slnko svieti, pretože sa nachádza vyššie na oblohe. Od 4. októbra do 12. marca je však skryté za horou Gaustatoppen, čo v meste ležiacom v hlbokom údolí spôsobuje šero a chlad. Zrkadlá sú inštalované približne 450 metrov nad centrom mesta, v nadmorskej výške 742 metrov.

Nastavenie trojice špeciálnych zrkadiel s celkovou plochou 51 metrov štvorcových, ktoré budú sledovať trasu slnka na oblohe, je ovládané počítačom. "Dúfame, že to ľuďom spraví radosť. Ide o trocha bláznivý nápad, ale trocha bláznovstva môže byť aj zábavné," uviedol hlavný organizátor projektu Oystein Haugan.

Ľudia sa zhromažďujú na mieste pred radnicou v nórskej obci Rjukan, na ktoré dopadajú svetelné lúče odrazené od troch obrovských zrkadiel postavených na svahu nad obcou počas slávnostného otvorenia 30. októbra 2013.
Foto: TASR/AP


Projekt, ktorý stál v prepočte 620.000 eur, sa realizoval presne sto rokov po tom, ako s touto myšlienkou po prvý raz prišiel miestny úradník Oscar Kittilsen v liste z 31. októbra 1913. Mesto Rjukan sa nachádza zhruba 175 kilometrov západne od metropoly Oslo v kraji Telemark a je významným turistickým strediskom.