Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

RTVS si pripomenie 100. výročie narodenia Dubčeka vo vysielaní

Na snímke budova RTVS v Mlynskej doline, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Rádio Slovensko v piatok odvysiela Nočnú pyramídu s historikom Ústavu pamäti národa Petrom Jašekom. V sobotu privítajú moderátori v živom vysielaní Laca Halamu, režiséra filmu Dubček.

Bratislava 24. novembra (TASR) – Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) si pripomenie 100. výročie narodenie Alexandra Dubčeka naprieč celým svojím vysielaním. Zaspomína si na neho vo viacerých reláciách televízneho i rozhlasového vysielania. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.

Televízia Jednotka v piatok (26. 11.) o 22.20 h odvysiela film Dubček - krátka jar, dlhá zima a v nedeľu (28. 11.) o 17.30 h slávnostný program Ľudská tvár politiky - 100. výročie narodenia Alexandra Dubčeka.

Dvojka venuje téme vo svojom vysielaní viacero relácií. Vo štvrtok o 14.05 h odvysiela taliansko-slovenský dokumentárny film Korene budúcnosti, ktorý zachytáva jeho život a dobu. Bezprostredne v deň 100. výročia Dubčekových narodenín, teda v sobotu (27. 11.) o 21.05 privíta v relácii Anjeli strážni Dubčekovcov jeho syna Pavla. O 21.30 h ponúkne dokument Vycestovacia doložka pre Dubčeka.

Televízna Trojka si toto výročie pripomenie vo štvrtok o 21.15 h dokumentom Blízky človek a v nedeľu o 13.40 h dokumentom Sedemdesiatnik Alexander Dubček.

Výročie neopomenie ani rozhlasové vysielanie RTVS. Rádio Slovensko v piatok odvysiela Nočnú pyramídu s historikom Ústavu pamäti národa Petrom Jašekom. V sobotu privítajú moderátori v živom vysielaní Laca Halamu, režiséra filmu Dubček. Slovo dostane aj Lýdia Mikušová, lektorka pôsobiaca v Dubčekovom rodinnom dome v Uhrovci. Ďalším hosťom bude Adrián Jastraban, herec, ktorý si zahral samotného politika v životopisnom filme Dubček.

Rádio Devín pre svojich poslucháčov pripravilo tri umelecko-publicistické pásma venované Dubčekovej osobnosti a životu. Prvým bude v nedeľu o 12.00 h pásmo Emil Benčík: Tohto človeka sme mali radi, druhým 5. decembra o 12.00 h Emil Benčík: Prvý muž Pražskej jari, 1. časť a posledným pásmo Emil Benčík: Prvý muž Pražskej jari, 2. časť, ktoré sa odvysiela 12. decembra o 12.00 h.

Poslucháči Rádia Regina Stred spoznajú Dubčeka v sobotu po 10.30 h v relácii Štvorlístok cez rozprávanie uznávaného slovenského míma Milana Sládka. V ten istý deň si ho pripomenie aj Rádio Regina Západ, a to v relácii Panoráma Rádia Regina Západ od 9.00 do 11.30 h. V rubrike Uličky sa poslucháči pomyselne prejdú miestami, ktoré sa spájajú s jeho osobnosťou alebo sú po ňom pomenované. Redaktorka Barbora Jurenová prinesie rozhovor s pamätníčkou Máriou Janou Jablonskou z Uhrovca a so študentami, ktorí sa zúčastnili na celoslovenskej literárnej súťaži "Mládež a odkaz Alexandra Dubčeka". Po 10.00 hod. bude v Panoráme Rádia Regina Západ hosťom historik Historického ústavu SAV Stanislav Sikora, expert na život a osobnosť Alexandra Dubčeka.