Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Rusi budujú najväčší teleskop na svete na detekciu gama žiarenia

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Teleskop by mal stáť do roku 2015.

Irkutsk 29. júla (TASR) - Astrofyzici z Irkutskej štátnej univerzity začali s budovaním najväčšieho teleskopu na svete na detekciu gama žiarenia. Informovala o tom dnes ruská agentúra ITAR-TASS.

Ďalekohľad Tunka-HiSCORE podľa predstaviteľov univerzity nemá vo svete obdobu. Zariadenie bude registrovať častice vysoko energetického elektromagnetického žiarenia z vesmíru.

Tunka-HiSCORE má pozostávať z desiatich optických staníc a 20 staníc na detekciu nabitých častíc. Takéto častice podľa ruských vedcov vznikajú, "keď vesmírne lúče a energetické fotóny gama vstupujú do atmosféry".

Teleskop začali budovať v Buriatskej republike v údolí Tunka, kde sa vykonáva niekoľko experimentov v rámci štúdia vesmírneho elektromagnetického žiarenia. Celkové náklady v prvej fáze predstavujú 200 miliónov rubľov, v druhej fáze sa môžu vyšplhať až na jeden a pol až tri miliardy.

Detektory budú podľa ITAR-TASS obsahovať aj zariadenie za 92 miliónov rubľov, ktoré bolo vyrobené v Nemecku. Teleskop by mal stáť do roku 2015.