Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Kremeľ pochválil dokument blogera o epidémii HIV

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dokument Juriho Duda opisuje osobné skúsenosti ľudí s vírusom HIV v Rusku, venuje sa diskriminácii, ktorej čelia, a informuje divákov o opatreniach, ktorými môžu predísť nákaze.

Moskva 18. februára (TASR) - Dokument populárneho blogera o epidémii HIV v Rusku má za jediný týždeň už viac ako 13 miliónov pozretí na internetovom portáli YouTube a vyslúžilo si aj pochvalu Kremľa. Správu priniesla agentúra Reuters.

Dokument Juriho Duda opisuje osobné skúsenosti ľudí s vírusom HIV v Rusku, venuje sa diskriminácii, ktorej čelia, a informuje divákov o opatreniach, ktorými môžu predísť nákaze.

Niektoré lekárne už ohlásili zvýšený záujem o testy HIV. Anton Buzdalin, šéf populárnej internetovej lekárne, dokonca vyhlásil, že všetky testy HIV vypredal iba niekoľko hodín po zverejnení dokumentu.

"S jedným videom dal Dud krajine a jej obyvateľom viac informácií ako mnohí politici a poslanci," napísal v komentári používateľ YouTube Maxim Anajev.

Film si vyslúžil aj oficiálnu reakciu Kremľa. "Pozrel som si ho, bol dobrý," uviedol hovorca prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. "Hlavné je, aby sa s ním oboznámili aj príslušné úrady."

Alexej Kudrin, bývalý minister financií a šéf Účtovnej komory Ruskej federácie, označil HIV za väčšiu hrozbu pre Rusko ako epidémia koronavírusu šíriaca sa zo susednej Číny.

Kudrin prisľúbil, že jeho kontrolný úrad preskúma efektivitu zdravotnej starostlivosti pacientom s HIV.

V Rusku je vírusom HIV nakazených viac ako milión ľudí. Podľa štatistík počet nakazených rastie.

Kritici vlády upozorňujú, že k epidémii prispieva konzervatívna politika vlády, ktorá bráni efektívnej prevencii. V krajine je napríklad zakázaný metadón, ktorý podľa štúdií pomáha pri prevencii rozširovania nákazy medzi injekčnými užívateľmi drog.