Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Ružové víno najviac vynikne v ženskej ruke

Ružové víno najviac vynikne v ženskej ruke Foto: Víno Matyšák

Ružové víno sa teší všade vo svete veľkej obľube.

Bratislava 16. júna (OTS) - Po opatrných začiatkoch prežíva v posledných rokoch svoj rozmach aj u nás a to až v takých rozmeroch, že sa rosé stáva z roka na rok výraznejším fenoménom a čoraz častejšie predstavujú tieto vína cieľ a nie vedľajší produkt.

Najmä v klimaticky menej priaznivých ročníkoch s nedostatkom slnka ponúkajú výbornú možnosť zhodnotenia modrých odrôd, z ktorých sa rodia pikantné a originálne slovenské „roséčka“.

Spoločnosť Víno Matyšák je právom považovaná za kráľa ružových vín. Jej vína obleteli celý svet a takmer na každej súťaži zažiarili a očarili odbornú porotu tak, že im udelila najvyššie ocenenia.

Ružové nie je zafarbené biele


Tradícia výroby ružových vín na Slovensku nie je stará, vo vinárskej spoločnosti Matyšák ho však každoročne vyrábajú viac a viac. Spočiatku sa stretávalo s rôznymi predsudkami a väčšina z nich súvisela s výrobou. Málokto vie, že výroba pravého ružového vína odráža skutočný vinársky kumšt. Žiaľ, ešte aj v súčasnosti pretrváva medzi verejnosťou skôr názor, že ružové víno sa získava prifarbením bieleho vína červeným. Nie je to však pravda, alebo len čiastočne. Ružové víno sa vyrába z modrých odrôd okamžitým a šetrným lisovaním bez nakvášania rmutu. Tým sa dostane do vína iba zlomok farbív zo šupky, čím vzniká charakteristická jemná farba, ktorá súvisí aj s odrodou a zrelosťou hrozna. Technologickým postupom sa pri výrobe ružového vína dosiahne krásna ovocnosť, iskrivosť, sviežosť. Hlavnou prednosťou rosé je, že v chuti síce pripomína skôr biele víno, ale vnímavý konzument v ňom nájde aj tóny charakteristické pre červené víno. Zároveň v dôsledku oveľa nižších koncentrácií farbív, tanínov a trieslovín je oveľa ľahšie.

Vinárstvo Matyšák využíva už niekoľko rokov na výrobu rosé vín odrody Cabernet Sauvignon a Frankovka modrá. Surovina odrody Cabernet Sauvignon pochádza z juhu Slovenska, konkrétne z obce Búč. Surovina odrody Frankovka modrá pochádza z Hlohovca. Adekvátna cukornatosť, ale hlavne hlinito-piesčitá pôda zaručujú krásnu ovocnosť tohto moku.

Všestrannosť využitia


Jednou z predností, ktoré ružovému vínu prináležia, je jeho nesmierna všestrannosť využitia. Podáva sa k jedlám, dezertom i syrom alebo k husacej pečienke. Pohár samotného ružového vína sa však najlepšie hodí do jemnej ženskej ruky. Koniec-koncov sú to práve ženy, ktoré na cnosti ružového vína nedajú dopustiť. Ony totiž vedia najlepšie oceniť jeho sviežosť a mäkké srdce. Spojenie ženy a ružového vína je preto dokonalé.

Možnosti vychutnania sú rozmanité


Ako si ružové víno najlepšie vychutnať? Možnosti sú rozmanité. Ružové víno sa hodí k teľacine, jahňacine a hlavne k pernatej divine. V polosladkej, alebo v sladkej podobe výborne dopĺňa dezerty kombinované s lesným ovocím. Netreba však zabúdať ani na správny spôsob podávania. Ružové víno sa pije pri 9–10 °C. Nalieva sa do pohára na biele víno, na stopke, maximálne 6–7 cl a nechá sa 2–3 minúty „odpočinúť“ v pohári. Jemným potočením pohára sa začnú uvoľňovať arómy jedinečné a charakteristické iba pre ružové víno. Tieto vína nie sú vhodné na dlhodobú archiváciu.

Každý úspech je záväzok


Každý jeden úspech, či už na domácej alebo zahraničnej pôde je pre nás zároveň aj veľkým záväzkom. Na Slovensku žiaľ ešte stále pretrváva názor, že zahraničné vína sú kvalitnejšie a dovolávať sa patriotizmu je behom na dlhú trať. Ružové vína z produkcie spoločnosti Matyšák obdivuje celý svet a našim najväčším ocenením je spokojný a opakovane kupujúci zákazník. To dáva našej práci najväčší zmysel

Ocenenia z medzinárodných výstav v roku 2014
Názov výstavy:
Vystavené vzorky:
Získané ocenenie:
 Vinalies Paris, Francúzsko Prestige Frankovka modrá rosé Neskorý zber 2013  zlatá medaila
  Prestige Cabernet Sauvignon rosé výber z hrozna 2013  zlatá medaila
Prestige Cabernet Sauvignon rosé neskorý zber 2013strieborná medaila
Mundus Vini DeutschlandPrestige Cabernet Sauvignon rosé výber z hrozna 2013 strieborná medaila
Finger Lakes International Competition New York, USA Prestige Cabernet Sauvignon rosé výber z hrozna 2013 strieborná medaila
Concours International des Vins Lyon, FrancúzskoPrestige Cabernet Sauvignon rosé výber z hrozna 2013 zlatá medaila
Valtické vínne trhy, ČRPrestige Cabernet Sauvignon rosé výber z hrozna 2013 strieborná medaila
Le Mondial du Rose ParížPrestige Cabernet Sauvignon rosé výber z hrozna 2013 zlatá medaila
Prestige Cabernet Sauvignon rosé neskorý zber 2013strieborná medaila
Sélections Mondiales Des Vins, Quebec, KanadaPrestige Frankovka modrá rose neskorý zber 2013zlatá medaila


Ocenenia z domácich výstav roku 2014
Názov výstavy:
Vystavené vzorky:
Získané ocenenie:
 Budmerice Prestige Cabernet Sauvignon rosé Bobuľový výber 2013 strieborná medaila
 Vitis Aurea Modra Prestige Cabernet Sauvignon rosé neskorý zber 2013 strieborná medaila
Vínne trhy PezinokPrestige Cabernet Sauvignon rosé výber z hrozna 2013zlatá medaila /šampion
Vienale TopoľčiankyPrestige Cabernet Sauvignon rosé neskorý zber 2013zlatá medaila/víťaz kategórie
Víno TirnaviaPrestige Cabernet Sauvignon rosé výber z hrozna 2013 zlatá medaila
Agrovíno NitraPrestige Cabernet Sauvignon rosé výber z hrozna 2013zlatá medaila
Prestige Frankovka modrá rosé neskorý zber 2013strieborná medaila