Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Oteplenie prináša viac kliešťov, encefalitídu ma čoraz viac ľudí

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa odborníkov by sme nemali podceňovať pohyb v mestách. Pokiaľ to prírodné a klimatické podmienky umožňujú, kliešť prežije aj v mestských parkoch a na sídliskách.l

Bratislava 23. marca (TASR) - Na Slovensku sa vlani zaznamenalo 108 prípadov kliešťovej encefalitídy, čo v porovnaní s rokom 2010 predstavuje nárast o 19 percent.

Prvenstvo vo výskyte ochorenia má Trenčiansky kraj, kde zaevidovali takmer polovicu zo všetkých prípadov. Dôvodom sú najmä klimatické zmeny, ktoré spôsobili, že táto oblasť má ideálne podmienky pre existenciu kliešťov.

"Bolo by však mylné myslieť si, že ak človek nežije alebo sa nepohybuje v oblastiach s najvyšším výskytom kliešťovej encefalitídy, nemôže sa ňou nakaziť," uviedla epidemiologička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Jarmila Pertináčová. Poukázala, že to potvrdzuje aj prípad z minulého roka z Prešovského kraja.

"Muž vo veku 45 rokov sa nakazil kliešťovou encefalitídou v okolí Levoče, čo je región, ktorý sa vôbec nevyznačuje vysokým výskytom ochorenia. Jeho následkom nanešťastie podľahol. Je potrebné si uvedomiť, že kliešťová encefalitída ohrozuje nás všetkých," doplnila.


Kliešť prežije i na sídliskách

Foto: TASR/František Iván
Rovnako je podľa odborníkov dôležité nepodceňovať pohyb v mestách. Pokiaľ to prírodné a klimatické podmienky umožňujú, kliešť prežije aj v mestských parkoch a na sídliskách. Ďalším rizikovým faktorom je cestovanie, a to najmä do susedných krajín ako Česká republika alebo Rakúsko.

Obe krajiny zaznamenali výrazný nárast výskytu ochorení za minulý rok, a to aj napriek tomu, že zaočkovanosť v týchto krajinách je mnohonásobne vyššia než na Slovensku, kde dosahuje jedno až dve percentá.

Špecifický liek na kliešťovú encefalitídu neexistuje. V prípade, že ochorenie prepukne, lekári zmierňujú a liečia len jednotlivé symptómy, ktoré sa u pacientov môžu líšiť. Náročný priebeh liečby, dĺžka jej trvania a prípadné trvalé následky výrazne ovplyvňujú kvalitu života chorého. Jedinou prevenciou ochorenia je očkovanie. "Je správne myslieť na svoje zdravie a spôsoby, ktorými si ho môžeme ochrániť. To, že máme k dispozícii vakcínu proti takému závažnému ochoreniu, akým je kliešťová encefalitída, je pre ľudí nepredstaviteľnou výhodou. Žiaľ, mnohí si to neuvedomia, kým nie je neskoro,“ povedal prezident Fóra infekčnej, tropickej a cestovnej medicíny Rastislav Maďar.


Kliešťovú encefalitídu spôsobuje vírus

Kliešťová encefalitída je zápalové ochorenie mozgu a mozgových blán, spôsobené vírusom. K prenosu infekcie dochádza prostredníctvom prisatého kliešťa alebo konzumáciou tepelne neupraveného mlieka a mliečnych výrobkov od nakazených zvierat.

Charakteristický je dvojfázový priebeh, pričom prvá fáza pripomína skôr chrípku a po nej sa zvyčajne dostaví relatívne bezpríznakové obdobie. Druhú fázu sprevádzajú vysoké horúčky, silné bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť, svetloplachosť, poruchy koncentrácie, poruchy reči, poruchy pamäti, poruchy rovnováhy, paralýza, môže nastať aj smrť. Viac informácií môžu záujemcovia nájsť na webe www.kliest.sk.