Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Salvador Dalí šokoval svet tvorbou aj životným štýlom

Salvador Dalí FOTO TASR/AP

Maliar zomrel 23. januára 1989 vo veku 84 rokov.

Figueras/Bratislava 23. januára (TASR) - Španielsky maliar Salvador Dalí bol popredným predstaviteľom surrealizmu. Od jeho úmrtia dnes uplynulo 25 rokov.

Bol typickým predstaviteľom surrealizmu, európskeho smeru usilujúceho sa o oslobodenie mysle a zdôrazňujúceho podvedomie. Surrealizmus znamená nielen umelecký smer, ale aj životný štýl, Dalí bol surrealistom celým svojím telom a srdcom; jeho život aj umenie boli zhmotneným, zosobneným surrealizmom. Vo svojej mysli videl mnohé veci inak ako bežní ľudia. Tvrdil: "Ja nemaľujem maľby, iba fotografujem svoje sny a nočné mory".

Salvador Felipe Jacinto Dalí i Domenech sa narodil 11. mája 1904 v katalánskom meste Figueras v Španielsku. Meno Salvador dali rodičia pôvodne jeho bratovi, ktorý zomrel skôr, než sa narodil tento fenomenálny umelec. Do narodenia sestry Any Maríe bol rozmaznávaným jedináčikom.

Budúci maliarsky velikán už ako šesťročný namaľoval svoj prvý obraz - krajinku. Jeho správanie vraj bolo vzdialené od slušného. Vo veku 15 rokov mal prvú verejnú výstavu a potom ho rodičia dali študovať do Madridu na maliarsku akadémiu. Vtedy si začal pestovať svoj excentrický imidž: dlhé vlasy, krátke nohavice a výstredné napomádované fúzy, vždy vytočené hore. Pred záverečnými skúškami ho z akadémie vylúčili, keď vyhlásil, že na škole nie je nikto kompetentný nato, aby ho mohol skúšať.

Žil striedavo vo Francúzsku, v Španielsku a USA. V Paríži sa stretol s kubistickým maliarom Pablom Picassom a vytvoril niekoľko prác, ovplyvnený Picassom a Joanom Miróm. Bolo to predtým, než sa začal plne venovať svojmu vlastnému štýlu a stal sa najvýraznejším predstaviteľom surrealizmu. Z tejto skupiny ho koncom 30. rokov minulého storočia vylúčili pre obdiv k vláde diktátora Francisca Franca.

Umelecký repertoár Salvadora Dalího zahŕňal aj film a tvorbu plastík. S Waltom Disneym spolupracoval ešte v roku 1946 na animovanom filme Destino, ktorý bol dokončený vo francúzskom štúdiu Disney Studios France až v roku 2003 s použitím pôvodných Dalího návrhov. Sedemminútový film nominovali na cenu Americkej filmovej akadémie.

Priatelil sa aj s filmárom Luisom Buňuelom, s ktorým spolupracoval na snímkach Andalúzsky pes a Zlatý vek, aj s básnikom Federicom Garcíom Lorcom.

Od maliarovho úmrtia uplynulo 25 rokov

Mnoho vystavoval a namaľoval veľa známych a významných umeleckých diel. Cestoval po svete, šokoval ho a dával o sebe vedieť. Ako sám povedal: "Je ťažké upútať záujem sveta na dlhšie ako pol hodiny. Ja som to robil denne a s úspechom celých 20 rokov".

Socha od Salvadora Dalího
FOTO TASR/AP
Svojej múze a manželke Gale (vlastným menom Elena Ivanovna Diakonova) kúpil v roku 1969 v španielskom Púbole stredoveký hrad, ktorý zrenovoval a pretvoril na prekrásne sídlo určené len pre jej oddych. V roku 1996 tu bolo otvorené Dalího múzeum. Pre Galu, ktorá s ním žila od roku 1929, mal mnoho mien. Volal ju Gala, Galuška, Oliva, ale aj Lionette (levíča), pretože keď bola zlostná, revala ako lev filmovej spoločnosti Metro-Goldwyn-Mayer.

Dalí zhrnul svoje umelecké názory v niekoľkých literárnych prácach (Tajomný život Salvadora Dalího - 1940, Päťdesiat tajomstiev magického umenia - 1948).

Extravagantný, provokatívny, výstredný, egocentrický a geniálny Salvador Dalí zomrel v rodnom meste Figueras v Španielsku 23. januára 1989 vo veku 84 rokov.

V roku 2011 vyšla na Slovensku v limitovanom náklade 333 kusov Biblia Dalí v impozantnom formáte 350 x 470 mm. Kniha so zlatou oriezkou obsahuje 105 verných reprodukcií biblických výjavov Salvadora Dalího. Umelec ich vytvoril na objednávku v 60. rokoch minulého storočia.

zdroje: www.salvador-dali.org