Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Samoa zakázala životopisný film o Eltonovi Johnovi pre homosexualitu

Na archívnej snímke spevák Elton John. Foto: TASR/AP

Približne 97 percent obyvateľov Samoy sa identifikuje ako kresťania a tamojšia komunita je všeobecne považovaná za konzervatívnu a tradicionalistickú.

Wellington 11. júna (TASR) - Oceánska krajina Samoa zakázala životopisný film o britskom popovom spevákovi Eltonovi Johnovi s názvom Rocketman pre jeho zobrazenie homosexuality. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra AP.

Približne 97 percent obyvateľov Samoy sa identifikuje ako kresťania a tamojšia komunita je všeobecne považovaná za konzervatívnu a tradicionalistickú. Na základe samojských zákonov je sodomia vnímaná ako trestný čin trestateľný do siedmich rokov za mrežami.

Hlavný samojský cenzor Leiataua Niuapu Faaui pre noviny Samoa Observer povedal, že "homosexuálne aktivity" zobrazené v danom filme porušujú zákony a nie sú v súlade s kultúrnymi a kresťanskými tradíciami krajiny.

Film sa zameriava na Johnovu sexualitu a vzťah s jeho vtedajším manažérom Johnom Reidom. V hlavnej úlohe vystupuje Taron Egerton, ktorý odspieval svoje party v danom životopisnom filme.

Ruský distribútor filmu cenzuroval scény Rocketmana, kde sa zobrazoval homosexuálny pohlavný styk a užívanie drog. Elton John v spoločnom stanovisku s filmovými tvorcami uviedol, že ide o "smutný odraz rozdeleného sveta, v ktorom stále žijeme, a ako kruto neakceptujeme lásku medzi ľuďmi".

Samoa, ktorá má približne 200.000 obyvateľov, zakázala tiež americký film Milk z roku 2008, v ktorom herec Sean Penn stvárnil homosexuálneho aktivistu Harveyho Milka. Rocketman od svojej premiéry pred desiatimi dňami zarobil celosvetovo približne 101 miliónov dolárov.