Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Samovraždy sa čoraz viac stávajú súčasťou rozhovorov na linkách dôvery

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počas prázdnin online linka dôvery IPčko.sk a dobralinka.sk pomáhala ľuďom spolu v 2720 prípadoch. Z tohto počtu bolo 361 rozhovorov o myšlienkach na samovraždu a 113 o ohrození života a zdravia.

Bratislava 10. septembra (TASR) – Tínedžeri hovoria o myšlienkach na samovraždu často v online priestore. Pri príležitosti utorkového Svetového dňa prevencie samovrážd psychológ a programový riaditeľ IPčko Marek Madro TASR informoval, že fenomén samovrážd sa stáva čoraz viac súčasťou rozhovorov na linkách dôvery.

Počas letných prázdnin online linka dôvery IPčko.sk a dobralinka.sk pomáhala mladým ľuďom spolu v 2720 prípadoch. Z tohto počtu bolo 361 rozhovorov o myšlienkach na samovraždu a v 113 prípadoch išlo o rozhovor pri ohrození života a zdravia. "Internet prináša so sebou množstvo rizikových fenoménov, no vytvára priestor na väčšiu otvorenosť a prináša pocity blízkosti a dôvery. My sa tento tzv. disinhibičný efekt snažíme využívať v prospech mladých ľudí, ktorí sa nachádzajú v ťažkej, krízovej situácii. Táto často prichádza nečakane. Ide o chvíle straty blízkej osoby, nejakej životnej istoty, bezpečia, domáceho a sexuálneho násilia a podobne. Kríza je zložitý mechanizmus, prekvapí, odzbrojuje a zaplavuje emóciami, ktoré človek nevie ovládať," povedal Madro.

Od začiatku tohto roka odborníci rozprávali cez chat a email s viac ako 1200 mladými ľuďmi, ktorí hovorili o ich túžbe zomrieť, v 420 prípadoch išlo o akútnu krízovú situáciu. "Veľmi často na pomoc mladým ľuďom v krízovej situácii nadväzujeme spoluprácu so záchrannými zložkami a ďalšími odborníkmi," poznamenal Madro.

Začiatkom prázdnin občianske združenie IPčko spustilo portál chcemsazabit.sk. "Portál funguje len dva mesiace a kontaktovalo nás vďaka nemu až 670 ľudí. Pritom slovné spojenie "chcem sa zabiť" zadávajú Slováci do internetového vyhľadávača mesačne asi 1600-krát. Potvrdilo sa naše očakávanie, že portál výrazným spôsobom pomôže ľuďom so samovražednými myšlienkami, ktorí hľadajú pomoc na internete," poznamenala psychologička Lenka Nemcová.

V týchto dňoch IPčko spúšťa kampaň "DEJE SA TO", ktorej cieľom je povzbudiť a pomôcť ľuďom, ktorí uvažujú o samovražde.