Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Magazín

Za popularizáciou revolveru stojí Samuel Colt narodený pred 200 rokmi

Samuel Colt Foto: history.com

Legendárne revolvery sa stali symbolom Divokého západu. Ich vynálezca Samuel Colt bol revolucionárom, ktorý ako prvý zaviedol sériovú výrobu a používal premyslené marketingové stratégie.

Hartford/Bratislava 19. júla (TASR) – Od narodenia amerického vynálezcu a priemyselníka Samuela Colta uplynie v sobotu 19. júla 200 rokov.

Legendárne revolvery sa stali symbolom Divokého západu. Ich vynálezca Samuel Colt bol revolucionárom, ktorý ako prvý zaviedol sériovú výrobu a používal premyslené marketingové stratégie.

Samuel Colt sa narodil 19. júla 1814 v meste Hartford v americkom Connecticute do rodiny výrobcu hodvábu a vlny. Základné vzdelanie dostal v škole v Glastonbury, kde popri štúdiu pracoval na farme. Obľúbenou knihou mladého Samuela Colta bola vedecká encyklopédia, fascinovali ho zložité vynálezy a začal snívať o vytvorení zbrane, akú si nikto nedokázal predstaviť. V roku 1829 pracoval Colt v otcovej textilnej továrni, o tri roky neskôr odišiel na more naučiť sa námorníckemu remeslu. Počas ciest vytvoril prvý drevený model revolveru, k čomu ho údajne inšpirovali kolesá parníka.

Po návrate do Spojených štátov amerických zaplatil Coltov otec výrobu dvoch revolverov, avšak tieto zbrane boli nekvalitné, pretože otec synovmu vynálezu neveril a zbrane nechal vyrobiť čo najlacnejšie. Jeden z revolverov pri výstrele praskol a druhý nestrieľal vôbec. Vtedy sa osemnásťročný Samuel Colt nevzdal a na svoju "revolučnú zbraň" nakoniec v roku 1936 získal patent.

Monopol na novinku síce mal, ale finančné prostriedky na jej predstavenie a rozširovanie do sveta chýbali. Mladý vynálezca sa teda vrátil do otcovej dielne, kde študoval chémiu. V nasledujúcich troch rokoch cestoval po Amerike ako "Dr. Colt", prednášal o chémii a predvádzal triky s rajským plynom. Za tento čas sa mu podarilo našetriť, a tak založil vysnívaní podnik Patent Arms Company na výrobu svojich revolverov. Hoci sa výroba rýchlo rozbehla a zbrane boli na trhu veľmi žiadané, vládu nezaujali a podnik v roku 1842 zbankrotoval.

Objednávka na ďalších tisíc zbraní

V roku 1846 však vypukla mexicko-americká vojna a istý kapitán Walker objednal 1000 nových revolverov značky Colt. Samuel Colt spoločne s kapitánom Walkerom vytvorili nový vylepšený model revolveru a vzápätí prišla objednávka na ďalších tisíc zbraní. "Coltove revolvery sú najúčinnejšími zbraňami na svete", ospevoval ich generál Jefferson Rusk. Následne Colt založil spoločnosť Colt's Patent Fire-Arms Manufacturing Company a jeho meno sa stalo synonymom pre revolver. Kalifornská zlatá horúčka a expanzia na západ dopyt po revolveroch ešte umocnili. Colt svoj závod rozšíril a začal zbrane predávať aj v Európe.

Cieľavedomý vynálezca a podnikateľ bol tiež mužom, ktorý položil základy moderného marketingu. Ako prvý továrnik zaviedol výrobnú linku. V jeho podniku sa pracovalo na desaťhodinové smeny a ako jeden z prvých zaviedol tiež povinnú hodinovú prestávku na obed.

Samuel Colt bol ženatý s Elizabeth Jarvisovou. Zomrel vo veku 48 rokov 10. januára 1862 v meste Hartford v americkom Connecticute. Hodnota jeho majetku bola odhadovaná na 15.000.000 dolárov. Coltove zbrane sa stali tak populárnymi, že sa označenie "kolt" odvodené od mena vynálezcu vžilo ako všeobecný názov pre revolvery.