Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Prvý telegram odoslal Samuel Morse z Washingtonu pred 170 rokmi

V roku 1791l sa narodil americký maliar, grafik a vynálezca elektromagnetického telegrafu SAMUEL FINLEY BREESE MORSE, tvorca medzinárodnej telegrafickej abecedy nazvanej podľa neho - Morseova abeceda. Zomrel 2.4.1872. Foto: wikimedia.org

Uplatnenie v praxi a zavedenie telegrafu sa začalo realizovať až keď Kongres USA udelil v roku 1843 na tento účel štátnu dotáciu.

Washington/Bratislava 24. mája (TASR) - Američan Samuel Finley Breese Morse vyslal pred 170 rokmi 24. mája 1844 z Kapitolu vo Washingtone prvý telegram na pokusnej linke svojho elektromagnetického telegrafu do stanice v Baltimore.

Morse pritom nebol žiadny technik. Tento potomok protestantského kazateľa, ktorý sa narodil 27. apríla 1791 v Charlestowne (USA), sa v mladosti nadchol pre umenie a stal sa študentom známeho amerického maliara Washingtona Allstona. Po absolvovaní univerzity v Yale sprevádzal Allstona do Európy, kde sa venoval ďalšiemu štúdiu a s elektromagnetizmom sa stretol, keď sa v roku 1832 vracal do Ameriky.

Kódy morseovky
Foto: budwin.net


Na plachetnici Sully sa plavil fyzik Jackson, ktorý predvádzal posádke a cestujúcim najrôznejšie zábavné hračky s elektrinou a s elektromagnetom. Morse vystúpenia pozorne sledoval. Magnetická sila elektriny ho natoľko zaujala, že sa k nej neustále vracal, i keď už bol profesorom maliarstva na univerzite v americkom New Yorku. Vytvoril koncept jednoduchého telegrafu, ktorý postupne zlepšoval. Nakoniec prišiel aj na nápad prenosu správ pomocou špeciálnej abecedy z bodiek a čiarok.

Foto: budwin.net


Uplatnenie v praxi a zavedenie telegrafu sa začalo realizovať až keď Kongres USA udelil v roku 1843 na tento účel štátnu dotáciu. Začala sa budovať prvá americká telegrafná linka dlhá šesťdesiatštyri kilometrov a spojila Washington s Baltimorom. Telegrafnú linku slávnostne uviedli do prevádzky 24. mája 1844 a Samuel Morse prvýkrát verejne predviedol telegraf, keď poslal správu z Washingtonu do Baltimoru. Prvým telegramom bol biblický citát. Potom nasledovala otázka z Baltimoru, čo je nového vo Washingtone a vzápätí mali baltimorské denníky možnosť uverejniť prvú telegrafickú depešu. Prínos moderného prenosu správ bol neodškriepiteľný.



Prvá americká telegrafická transkontinentálna linka bolo uvedená do prevádzky v roku 1861. Telegrafné drôty na stĺpoch zrýchlili prenos informácii aj počas americkej občianskej vojny (1861-1865), ale že sa vojaci do nich zapletú a zmarí sa tak jeden útok konfederačného vojska, to Morse naozaj netušil.

zdroje: www.americaslibrary.gov, www.senate.gov