Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

San Francisco: Zlepšiť ovzdušie majú elektrické kolobežky

Ilustračná snímka. Foto: TABLET.TV

Elektrickú kolobežku si môže požičať každý, jednoducho vďaka mobilnej aplikácii.

San Francisco 18. apríla (TABLET.TV) – San Francisco začalo v uliciach prenajímať elektrické kolobežky. Majú znížiť počet áut v meste a takisto má klesnúť aj miera znečistenia ovzdušia. Tí, ktorí si tento dopravný prostriedok v meste už vyskúšali, boli spokojní, no nadšení neboli chodci, ktorí tento nápad skôr kritizujú, ako pochvaľujú. Boja sa o svoju bezpečnosť. "Niektorí ľudia jednoducho nevedia jazdiť, nerešpektujú zákony. A určite by nemali jazdiť na chodníku, sú to akoby motorové vozidlá," uviedla jedna z miestnych obyvateliek.

"V polovici marca sa viaceré spoločnosti rozhodli poskytovať túto službu v uliciach San Francisca. Majú tam jednoducho svoje miesto a nebránime im v tom. Chceme však verejnosť uistiť, že bezpečnosť chodcov nie je ohrozená. Na chodníkoch máme približne 1 milión ľudí, ktorí ich využívajú každý deň," uviedol Aaron Peskin z magistrátu mesta.

Elektrickú kolobežku si môže požičať každý, jednoducho vďaka mobilnej aplikácii. Povinnou výbavou je prilba a pravidlom je, že na jednom skútri môže cestovať iba jeden cestujúci. V prípade porušenia tzv. prepravného poriadku hrozí pokuta najmenej 125 amerických dolárov.

Každá spoločnosť, ktorá takúto službu prevádzkuje, musí mať povolenie od mesta. Či má táto služba v San Franciscu budúcnosť, bude známe až koncom apríla, keď vyhodnotia všetky sťažnosti zo strany obyvateľov.