Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Magazín

Saudská Arábia chce očipovať ťavy, zrejme rozširujú vírus MERS

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Saudské orgány varovali ľudí, aby nosili ochranné oblečenie pri kontakte s ťavami, o ktorých sa domnievajú, že vírus rozširujú.

Rijád 13. mája (TASR) - Saudskoarabské ministerstvo poľnohospodárstva plánuje implantovať ťavám elektronické mikročipy, ktoré pomôžu sledovať šírenie sa smrtiaceho koronavírusu MERS. Oznámili to dnes médiá v Saudskej Arábii, kde Blízkovýchodný respiračný syndróm (MERS) zabil už 147 ľudí.

Saudské orgány varovali ľudí, aby nosili ochranné oblečenie pri kontakte s ťavami, o ktorých sa domnievajú, že vírus rozširujú, informovala agentúra DPA.

Ministerstvo uviedlo, že má hlásených osem nových prípadov MERS, z toho päť smrteľných. Všetky obete boli starší ľudia.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ukončila minulý týždeň päťdňovú misiu v Saudskej Arábii a dnes popoludní zasadne v Ženeve jej príslušný výbor, ktorý sa stretne už po piaty raz.

WHO uviedla, že nedávny prudký nárast počtu ochorení na MERS - globálne ich je podľa najnovších údajov okolo 600 - treba zrejme pripísať sezónnym faktorom v kombinácii s "niekoľkými epidémiami v nemocniciach, kde porušili odporúčania WHO týkajúce sa prevencie a kontroly".

Jordánsko, jedna z blízkovýchodných krajín, kde sa MERS rozšíril, zavádza dodatočné opatrenia v nemocniciach na ochranu lekárov a zdravotníkov, ktorí sa vírusom infikujú najčastejšie.

V Spojených štátoch zdravotnícke orgány potvrdili v pondelok druhý prípad výskytu MERS. Nakazený pricestoval letecky zo Saudskej Arábie cez Londýn.

Príznaky vírusu MERS zahŕňajú horúčku, zápal pľúc a zlyhanie obličiek.