Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Nebeské divadlo: Najjasnejšie planéty Venuša a Jupiter sa skoro dotknú

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV uviedol, že pri použití malého ďalekohľadu uvidia pozorovatelia v blízkosti Jupitera v jednej priamke štyri svietiace body, jeho najväčšie mesiace.

Bratislava 27. februára (TASR) - V týchto dňoch je zo Zeme viditeľné postupné približovanie dvoch najjasnejších planét, Venuše a Jupitera. Vesmírny jav je možné pozorovať aj voľným okom. Jeho vyvrcholenie nastane večer po západe Slnka v stredu (1. 3.) a štvrtok (2. 3.). TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Katarína Gáliková.

K priblíženiam planét dochádza pravidelne, pretože ich obežné dráhy ležia v blízkosti roviny obehu Zeme okolo Slnka. Priblíženia Venuše s Jupiterom sa udejú v priemere raz za 13 mesiacov, uviedla Gáliková. V tomto roku sú obe planéty koncom februára a začiatkom marca viditeľné vo večernom súmraku, zapadajú tri hodiny po Slnku.

"Jasnejšia Venuša bude od Jupitera vzdialená severnejšie menej ako jeden uhlový stupeň. Na oblohe sa budú zdanlivo takmer dotýkať," opísal Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV. Dodal, že pri použití malého ďalekohľadu uvidia pozorovatelia v blízkosti Jupitera v jednej priamke štyri svietiace body, jeho najväčšie mesiace.

Pri splnení vhodných podmienok môžu v jednom roku nastať až tri priblíženia Jupitera a Venuše. "Raz za čas, keď je Venuša blízko polohy medzi Zemou a Slnkom, urobí na oblohe zdanlivú slučku a ak je vtedy blízko aj Jupiter, trojnásobná konjunkcia môže prebehnúť počas štyroch mesiacov. Najbližšie sa tak má stať na jar a v lete 2036," vysvetlil astronóm.