Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Slovenské banské múzeum vydalo knihu o banskoštiavnickom múzejníctve

Na archívnej snímke Slovenské banské múzeum Kammerhof v Banskej Štiavnici. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Viac ako 200-stranová kniha predstavuje čitateľom v desiatich kapitolách vzácny a rozmanitý zbierkový fond múzea. Na podujatí si bude možné publikáciu zakúpiť za zvýhodnenú cenu.

Banská Štiavnica 17. januára (TASR) – V budove Kammerhofu v Banskej Štiavnici predstaví Slovenské banské múzeum (SBM) v stredu (19. 1.) novovydanú reprezentatívnu publikáciu zameranú na históriu a zbierkový fond múzea. Ako o tom TASR za SBM informovala Iveta Chovanová, podujatie sa začne o 16.00 h.

Súčasťou oficiálneho predstavenia publikácie Chvála zberateľstvu: Klenoty Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici bude predstavenie knihy editorkou Adrianou Matejkovou i komentovaná prezentácia vybraných fotografií zbierkového fondu múzea v podaní Daniela Havrana. V rámci podujatia sa uskutoční i mimoriadna prezentácia cenného zbierkového predmetu.

Publikáciu o banskoštiavnickom múzejníctve vydalo SBM koncom roka 2021 v slovensko-anglickej mutácii. Viac ako 200-stranová kniha predstavuje čitateľom v desiatich kapitolách vzácny a rozmanitý zbierkový fond múzea. Na podujatí si bude možné publikáciu zakúpiť za zvýhodnenú cenu.

"Cieľom knihy je prvýkrát v dejinách SBM slovenskej a zahraničnej verejnosti ucelene predstaviť fenomén múzejníctva v Banskej Štiavnici, zbierkotvornú činnosť a unikátny zbierkový fond múzea," priblížila Chovanová.