Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Scarlet Johanssonová sa vzdala funkcie veľvyslankyne Oxfam

Na archívnej snímke herečka Scarlett Johanssonová Foto: TASR/AP Photo

Dôvodom ukončenia spolupráce boli zásadné názorové nezhody.

Los Angeles 30. januára (TASR) - Hollywoodska herečka Scarlet Johanssonová (29) ukončila svoju spoluprácu s Oxfam International po tom, ako ju táto humanitárna organizácia kritizovala za podporu izraelskej spoločnosti pôsobiacej v Predjordánsku.

Hovorca herečky uviedol, že sa po osemročnom pôsobení rozhodla vzdať funkcie veľvyslankyne Oxfam International "pre zásadné názorové nezhody" so spoločnosťou, ktorá je proti akémukoľvek obchodovaniu s izraelskými osadami na okupovaných palestínskych územiach. Informovala o tom dnes agentúra Associated Press.

Hviezda filmov Avengers: Pomstitelia (2012) a Ona (2013) tento mesiac podpísala zmluvu a stala sa tvárou spoločnosti SodaStream International a objaví sa 2. februára v reklame spoločnosti počas Super Bowlu - finále play-off americkej Národnej futbalovej ligy.

Stúpenci Palestínčanov spoločnosť SodaStream kritizovali za to, že má veľkú prevádzku v izraelskej osade na Západnom brehu Jordánu, ktorý od roku 1967 Izrael okupuje. Johanssonová v reakcii na kritiku minulý týždeň uviedla, že "podporuje ekonomickú spoluprácu a spoločenské vzťahy medzi demokratickým Izraelom a Palestínčanmi".

Pre Oxfam pôsobila od roku 2007, získavala financie a upozorňovala na chudobu vo svete. V úlohe veľvyslankyne Oxfamu cestovala do Indie, na Srí Lanku a do Kene, aby upozornila svet na dôsledky traumatizujúcich katastrof a chronickej chudoby.