Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Všeobecná teória relativity Alberta Einsteina má 106 rokov

Foto: Teraz.sk/TASR

Meniny majú Kataríny. S ich menom sa spája známa ľudová pranostika: Katarína na blate a Vianoce na ľade. Ako to bude tento rok?

Bratislava 25. novembra (TASR) - Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky 25. novembra 1992 schválilo ústavný zákon o zániku federácie, ktorý nadobudol platnosť o polnoci z 31. decembra 1992 na 1. januára 1993. Znamenalo to rozdelenie Českej a Slovenskej federatívnej republiky bez referenda. Dňa 31. decembra 1992, o 24. hodine sa tak Česká republika a Slovenská republika stali samostatnými štátmi.


V roku 1999 Organizácia Spojených národov vyhlásila 25. november za Medzinárodný deň za odstránenie násilia páchaného na ženách.


Pred 100 rokmi sa narodil VLADIMÍR ČERNUŠÁK, člen Medzinárodného olympijského výboru a predseda Slovenského olympijského výboru.


Za prezidenta Československej socialistickej republiky zvolili generála LUDVÍKA SVOBODU v období dubčekovskej Pražskej jari ako nástupcu neobľúbeného Antonína Novotného. Svoboda bol veliteľom československých vojenských jednotiek v Sovietskom zväze počas druhej svetovej vojny. Narodil sa 25. novembra 1895.
Česko-slovenský generál a prezident Ludvík Svoboda, foto z archívu.
Foto: TASR/Štefan Petráš

Všeobecná teória relativity má 106 rokov. Albert Einstein 25. novembra 1915 predložil Pruskej akadémii vied konečnú verziu svojej teórie, ktorú okrem iného potvrdila pred dvoma rokmi historicky prvá fotografia čiernej diery.


V rovnaký deň a v tom istom roku oznámil český orientalista BEDŘICH HROZNÝ, že rozlúštil chetitské klinové písmo. Od 25. novembra 1915 sa traduje aj vznik chetitológie, vedeckého odboru venujúceho sa Chetitom - najstaršiemu známemu indoeurópskemu kultúrnemu národu.


V roku 1891 nechal postaviť svetoznámu newyorskú koncertnú sieň Carnegie Hall americký veľkopodnikateľ a filantrop ANDREW CARNEGIE, ktorý sa narodil 25. novembra 1835. Počas svojho života venoval na dobročinné a vzdelávacie účely 350 miliónov dolárov.
Na nedatovanej archívnej snímke je americký priemyselník škótskeho pôvodu, vlastník obrovských železiarskych a oceliarskych závodov, filantrop Andrew Carnegie.
Foto: TASR/AP

O deväť rokov neskôr, v roku 1844, sa narodil nemecký priekopník vo vývoji automobilových motorov KARL FRIEDRICH BENZ, ktorý v roku 1885 skonštruoval prvý benzínový automobil na svete.


Medzi najvýznamnejších pápežov v dejinách katolíckej cirkvi patrí JÁN XXIII., ktorý počas svojho pontifikátu položil základy modernizácie cirkvi, dialógu s nekatolíckymi náboženskými smermi i s ateistami a zvolal Druhý vatikánsky koncil. Narodil pred 140 rokmi.


Osemdesiate narodeniny by dnes oslávil francúzsky karikaturista PHILIPPE HONORÉ, ktorý sa stal v roku 2015 obeťou teroristického útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo.


Medzi sedemdesiatnikov sa zaradí španielsky spisovateľ ARTURO PÉREZ-REVERTE, autor známeho románu Dumasov klub, ktorý bol sfilmovaný pod názvom Deviata brána.


Pred 95 rokmi sa narodil slovenský literárny kritik, prekladateľ a esejista JOZEF BŽOCH.
Na snímke slovenský reprezentačný stredopoliar Stanislav Lobotka, foto z archívu.
Foto: TASR Martin Baumann

Svoje 27. narodeniny oslávi slovenský futbalový reprezentant STANISLAV LOBOTKA.


Veľké vedecko-etické polemiky vyvolala americká spoločnosť Advanced Cell Technology Inc., ktorá 25. novembra 2001 oznámila, že naklonovala ľudské embryo.


Meniny majú Kataríny. S ich menom sa spája známa ľudová pranostika: Katarína na blate a Vianoce na ľade. Ako to bude tento rok?