Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Seizmológ: Zemetrasení ako v Pacifiku sa Európa obávať nemusí

Následky zemetrasenia v Ekvádore Foto: TASR/AP

Zemetrasenia v Japonsku a Ekvádore sa síce vyskytli v rovnakom pásme, priamy súvis však nemajú.

Bratislava 20. apríla (TASR) – Zemetrasenia v Japonsku a Ekvádore sa síce vyskytli v rovnakom pásme, priamy súvis však nemajú. Podľa seizmológa Kristiána Csicsaya z Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied sa epicentrá nachádzali v rôznych ohniskových oblastiach. Pri tak veľkých zemetraseniach sú možné aj menšie dotrasy a nie sú vylúčené ani ďalšie silné zemetrasenia. Európy sa pacifická aktivita nedotkne.

Obe zemetrasenia sa vyskytli v pásme s najvyššou koncentráciou seizmickej aktivity na Zemi. "Dá sa povedať, že obe epicentrá zemetrasení sa nachádzali v tom istom pásme, ale v rôznych zdrojových zónach. Priamu súvislosť týchto zemetrasení tým pádom môžeme vylúčiť," uviedol pre TASR Csicsay. "Hlavnému otrasu japonského zemetrasenia s magnitúdou 7,0 predchádzali v priebehu troch hodín aj zemetrasenia, takzvané predtrasy, s epicentrom v tej istej zdrojovej zóne s magnitúdou 6,1 a 6,0, ktoré tiež nie sú nezanedbateľné," dodal Csicsay.

Európu však seizmická aktivita v Pacifiku môže podľa Csicsaya zasiahnuť iba z hospodárskeho hľadiska. Zemetrasení sa v súvislosti s Japonskom a Ekvádorom Európania báť nemusia. "Takmer všetky zemetrasenia s epicentrom na území Európy patria do mediteránno-himalájskeho pásma. Režim a správanie jednotlivých ohniskových oblastí v tomto pásme sú nezávislé," uzavrel Csicsay.