Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

SERIÁL: Mesíková si našla muža s rovnakým priezviskom

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Hoci medzi mnohými rodinami nie je žiadny príbuzenský vzťah, Mesíkovci sa v dedine s 2160 obyvateľmi poznajú a vraj si ich nemýlia ani poštárky.

Selce 22. júna (TASR) – Dedina Selce patrí k tým väčším v Banskobystrickom okrese. Pochádza z nej aj bývalý slovenský reprezentant v skokoch na lyžiach Martin Mesík, ktorý nesie najrozšírenejšie priezvisko v dedine. Podľa miestneho rímskokatolíckeho farára Gabriela Brendzu sa ním hrdí takmer 80 rodín.

„Keď sa robil Tereziánsky urbár po roku 1767, už tu boli traja sedliaci, čo sa tak volali,“ priblížil Brendza, ktorý vyučuje cirkevné dejiny v Kňazskom seminári sv. Františka Xaverského v Badíne. Mnohých z nich krstil či sobášil.

Rodák a vedúci lyžiarskeho strediska Selce – Čachovo Dušan Mesík s úsmevom spomína na školské časy. To, že sedelo v triedach niekoľko Mesíkovcov, nebolo nič neobvyklé, ale aby sa stretli dvaja spolužiaci, ktorí sa volali úplne rovnako Dušan Mesík, je predsa len rarita. Príbuznými neboli.

„Môj otec pochádzal z piatich – šiestich detí a tak, ako ostatné rodiny, aj naša sa rozvetvovala. Dokonca otcova sestra, ktorá bola za slobodna Mesíková, svoje meno nezmenila ani po svadbe. Vydala sa za Mesíka,“ uviedol pre TASR vedúci lyžiarskeho strediska.

Hoci medzi mnohými rodinami nie je žiadny príbuzenský vzťah, Mesíkovci sa v dedine s 2160 obyvateľmi poznajú a vraj si ich nemýlia ani poštárky.