Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Šetrenie energie a vody v domácnosti šetrí prírodu aj domáci rozpočet

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Prírodu aj domáci rozpočet možno tiež šetriť znížením spotreby pitnej vody v domácnosti. Napríklad zámenou kúpania za sprchovanie, pretože na to sa spotrebuje v domácnostiach spravidla najviac vody.

Bratislava 4. júna (TASR) - Šetrenie energie a vody v domácnosti, ktoré možno dosiahnuť dodržiavaním jednoduchých pravidiel, je nielen ohľaduplné k prírode, ale šetrí aj domáci rozpočet. Ako pre TASR priblížila hovorkyňa Greenpeace Slovensko Lucia Szabová, napríklad pokrievka na hrnci zníži spotrebu energie o štvrtinu. Za najlepšie považuje varenie v tlakových hrncoch, ktoré ušetria ďalších 50 percent energie.

Energiu možno šetriť napríklad aj neohrievaním pečiva v rúre, ale na nadstavci na toastovači. "Ušetrí sa takto až 70 percent energie," povedala Szabová. Okrem toho odporúča tiež využívanie mikrovlnky iba občas. Šetriť energiu možno aj varením na plyne. Pokiaľ je v domácnosti elektrický sporák odporúča sa napríklad vodu na cestoviny zohrievať v rýchlovarnej kanvici alebo za pomoci ponorného variča. Pri pečení zase Szabová odporúča neotvárať často dvierka na trúbe, unikne takto asi 20 percent tepla.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP
Účet za elektrinu môže znížiť aj využívane rozvodiek s vypínačom. Pohotovostný režim pre hifi systém, televízor či videorekordér totiž spotrebuje ročne množstvo elektriny. Ako poznamenala Szabová, zapojením viacerých zariadení do rozdvojky s vypínačom, tak ľudia pomôžu nielen sebe aj životnému prostrediu. Samozrejmosťou by tiež malo byť vyberanie nabíjačiek zo zásuvky. Značné množstvo energie môže spotrebovať aj počítač. "Aj keď na ňom práve nepracujete, stále pohlcuje až 70 percent energie. Takže aj cez kratšie prestávky je lepšie ho vypínať," doplnila.

Prírodu aj domáci rozpočet možno tiež šetriť znížením spotreby pitnej vody v domácnosti. Jedným z najdôležitejších tipov pri šetrení vody je zámena kúpania za sprchovanie, pretože na to sa spotrebuje v domácnostiach spravidla najviac vody. Pri kratšom sprchovaní sa spotrebuje 30 až 50 litrov vody, pri kúpaní vo vani je to 150 až 180 litrov vody. Odporúča sa tiež používanie pákových batérií, ktoré nekvapkajú.

Veľkou spotrebou vody sa vyznačuje toaleta. Okrem toho, že by WC nemalo pretekať, je dobré mať záchod na takzvané malé a veľké spláchnutie, pričom spotreba vody pri malom spláchnutí predstavuje tri litre a pri veľkom je to šesť až sedem litrov. Ušetriť možno aj pri správnom praní, a to tak, že sa práčka buď naplní úplne alebo sa použije úsporný program prania.