Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Sexuálne frustrované ovocné mušky sa opíjajú alkoholom

Ilustračné fotoFoto: TASR/AP Photo/Justin Kumar

Ohrdnutí samčekovia ovocných mušiek pijú viac alkoholu, ako tí, ktorí sa voľne pária.



















New York 16. marca (TASR) - Samčekovia ovocných mušiek, ktorých sexuálne túžby samičky odmietli, pijú zásadne viac alkoholu, ako tí, ktorí sa voľne pária.

Zistili to vedci, podľa ktorých alkohol stimuluje mozog mušiek formou "odmeny" podobným spôsobom ako sexuálne uspokojenie.

Výskum, ktorého výsledky publikovali v časopise Science, sa odohrával v laboratóriu Kalifornskej univerzity v San Franciscu, informovala spravodajská stránka BBC.

Pri experimente vedci umiestnili samčekov drozofily obyčajnej vedľa piatich neoplodnených samičiek, ktoré ochotne prijímali ich sexuálne ponuky. Pri ďalšom pokuse umiestnili samčekov so samičkami, ktoré už boli spárené a ktoré preto ich pokusy odmietali.

Samčekom následne v oboch prípadoch ponúkli ich bežnú kašovitú stravu a zároveň verziu obohatenú o 15-percentný alkohol. Spárení samčekovia sa alkoholu vyhli, zatiaľ čo sexuálne ukrátení jedinci sa dali na "pijatiku".

Výskum poukazuje na chemickú látku v mozgu zvanú neuropeptid F, ktorý sa javí byť regulátorom správania mušiek.

Spojenie medzi alkoholom a touto látkou, ktorá je u ľudí známa ako neuropeptid Y, už bola zaznamenaná pri skúmaní alkoholicky závislých myší.