Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Slovenský filmový ústav otvorí v Prahe k svojmu 60. výročiu prehliadku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Partnerské pamäťové inštitúcie chcú prezentáciami vybraných filmových programov poukázať na dôležitosť uchovávania a digitalizácie audiovizuálneho dedičstva.

Bratislava 25. mája (TASR) - Málo známe činnosti filmového archívu odkryje na prehliadke v Prahe Slovenský filmový ústav (SFÚ). Podujatie v pražskom kine Ponrepo sa začne v utorok 30. mája. Ústav ho organizuje pri príležitosti 60. výročia svojho založenia v spolupráci s českým Národným filmovým archívom (NFA) Praha, ktorý diela zo svojich zbierok uvedie recipročne na jeseň v Bratislave. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová.

Partnerské pamäťové inštitúcie chcú prezentáciami vybraných filmových programov poukázať na dôležitosť uchovávania a digitalizácie audiovizuálneho dedičstva. Podľa organizátorov pôjde o prehliadku pokladov z archívu so sprievodným slovom autorov, pamätníkov a odborníkov. "Zamerať sa chceme na diela, ktoré ideálne ilustrujú činnosť vo filmovom archíve, otázky uchovávania aj digitalizácie," dodáva riaditeľ Národného kinematografického centra SFÚ Rastislav Steranka. "Štyri bloky vybraných filmov budú predstavovať z našej strany štyri nahliadnutia do filmového archívu - príbehy diel, tvorcov, ľudí z archívu," vysvetlil. Štvorprogram počas štyroch dní má priniesť desiatky krátkych filmov v rozpätí rokov 1958 až 1997 a jeden celovečerný film z roku 1929.

Prvé zo štyroch pásiem nazvané Vladimír Kordoš - filmová tvorba a videotvorba ponúkne výber experimentálnych filmov a videí známeho slovenského konceptuálneho umelca, maliara, performera, pedagóga, ale aj fotografa a filmára.

Pásmo krátkych animovaných filmov Vášeň pre povinnosť prinesie výber autorských prístupov a animačných techník od počiatku formovania slovenskej animovanej tvorby v 60. rokoch až po koniec 80. rokov, keď sa éra štátnej filmovej produkcie chýlila ku koncu. "Výber filmov od Jaroslavy Havettovej, Jozefa Zachara, Viktora Kubala, Vlastimila Herolda, Vladimíra Pikalíka, Ondreja Slivku, Milana Černáka a Júliusa Hučka v Prahe uvedie filmová publicistka Lea Pagáčová," avizuje SFÚ.

Prehliadku slávnostne otvoria v stredu 31. mája za účasti generálneho riaditeľa SFÚ Petra Dubeckého a generálneho riaditeľa NFA Praha Michala Breganta. "Počas večera sa uskutoční projekcia digitálne rekonštruovaného nemého filmu Karla Plicku Po horách, po dolách (1929) so živou hudbou Davida Kollara a Tomáša Mutinu," dodávajú organizátori.

Prehliadka s názvom 60 rokov Slovenského filmového ústavu potrvá v Prahe do 8. júna. Jej súčasťou bude prezentácia knihy Rodinné filmové striebro, ktorú zostavil estetik a filmový teoretik Peter Michalovič.