Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Šťastný nový rok želá skupina ABBA

Na archívnej snímke skupina ABBA. Foto: TASR/AP

Legendárna švédska štvorica vydala 5. novembra 2021 nový, v poradí deviaty štúdiový album Voyage.

Bratislava 1. januára (TASR) – Na Nový rok - 1. januára 1981 znela v éteri pieseň Happy New Year skupiny ABBA. Svetovo populárna švédska štvorica ju vydala na albume Super Trouper, ten vyšiel 3. novembra 1980.

Super Trouper bol siedmym štúdiovým albumom skupiny, na Britských ostrovoch sa stal najpredávanejším albumom roku 1980. Hlavné vokály v piesni nahrala Agnetha Fältskog. Autormi piesne, tak ako pri všetkých hitoch, bola dvojica Benny Andersson a Björn Ulvaeus. Vznikala v štúdiu Polar Music pod pracovným názvom Daddy Don't Get Drunk on Christmas Day (Ocko sa na Štedrý deň neopíja). Aj keď ju Benny a Björn zložili a nahrali už vo februári 1980 medzi prvými na tento album, anglická verzia piesne vyšla ako singel v Európe až v roku 1999. Skladbe patril hlavne prvý deň nového roka a obaja autori boli s jej výsledným tvarom veľmi spokojní aj napriek tomu, že v hitparáde nedosiahla žiaden výraznejší úspech. Ostala v tieni hitov Super Trouper a The Winner Takes It All, obe sa ako single dostali na prvé miesto anglickej hitparády.



Legendárna švédska štvorica vydala 5. novembra 2021 nový, v poradí deviaty štúdiový album Voyage. Prichádza s ním po štyroch desaťročiach, keď predchádzajúci album The Visitors vyšiel 30. novembra 1981. Na singli už vyšli štyri piesne z tohto albumu, najväčší úspech mala Don't Shut Me Down, ktorá sa dostala do prvej desiatky britskej hitparády.



Pod názvom Voyage pripravujú aj sériu koncertov, ktoré začínajú 27. mája 2022. Na koncertoch sa predstavia ako virtuálni avatari, nazývaní ABBAtars. Pôjde o hologramy, ktoré majú zobraziť členov skupiny tak, ako vyzerali v roku 1979. Títo digitálni avatari sú výsledkom niekoľkoročného projektu, na ktorom skupina spolupracovala so spoločnosťou režiséra Hviezdnych vojen Georgea Lucasa, vyrábajúcou špeciálne efekty. Koncerty budú v Queen Elizabeth Olympic Park v Londýne, ktorý dostal názov ABBA Aréna.