Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

NAŽIVO: Štart vesmírnej lode Crew Dragon sa podaril, na druhý pokus

Raketa SpaceX Falcon 9 s vesmírnou loďou Crew Dragon pred štartom z Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Kanaveral na Floride 28. mája 2020. Foto: TASR/AP

Sledujte naživo.

Mys Canaveral 30. mája (TASR) - Vesmírna loď Crew Dragon spoločnosti SpaceX s ľudskou posádkou v sobotu odštartovala z Mysu Canaveral na americkej Floride. Informovala o tom agentúra AP.



Štart vesmírnej lode Crew Dragon spoločnosti SpaceX s ľudskou posádkou naplánovaný na stredu 27. mája odložili na sobotu z dôvodu nepriaznivého počasia.

Vesmírna loď Crew Dragon by mala dopraviť dvoch amerických astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Do vesmíru ju vynesie raketa Falcon 9. Na palube sedia Robert Behnken (49) a Douglas Hurley (53).

Na nedatovanej kombosnímke pózujú americkí astronauti NASA Doug Hurley (vľavo) a Bob Behnken v sídle spoločnosti SpaceX v kalifornskom Hawthorne. Štart vesmírnej lode Crew Dragon spoločnosti SpaceX s ľudskou posádkou naplánovaný na stredu 27. mája 2020 odložili na sobotu z dôvodu nepriaznivého počasia.
Foto: TASR/AP


Ide o prvý kozmický let s ľudskou posádkou so štartom z územia Spojených štátov za takmer desaťročie. Od roku 2011 sa NASA pri doprave svojich astronautov na ISS spoliehala na ruské rakety.