Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Pred 205 rokmi sa narodil tvorca slepeckého písma Louis Braille

Ilustračné foto Foto: TASR

Louis Braille sa narodil 4. januára 1809 v Coupvray, dedine vzdialenej približne 40 kilometrov od Paríža. Oslepol ako trojročný nešťastnou náhodou v kožiarskej dielni svojho otca.

Paríž/Bratislava 4. januára (TASR) - Nevidiaci na celom svete i na Slovensku si 4. januára 2014 môžu pripomenúť 205. výročie narodenia tvorcu slepeckého písma Louisa Brailla. Svetová slepecká únia (WBU) v roku 2001 vyhlásila dátum narodenia Louisa Brailla za Svetový Braillov deň.

Louis Braille sa narodil 4. januára 1809 v Coupvray, dedine vzdialenej približne 40 kilometrov od Paríža. Oslepol ako trojročný nešťastnou náhodou v kožiarskej dielni svojho otca.

Až do desiatich rokov chodil vo svojom rodisku aj do školy. V roku 1819 na odporúčanie abbé Palluya a učiteľa Antoina Bechereta odišiel z Coupvray v Paríži do špecializovanej školy - Kráľovského ústavu nevidiacich. Vynikal prakticky vo všetkých predmetoch, osobitne v hudbe: hrával na klavíri a organe.

V roku 1821 kapitán Charles Barbier de la Serre v Kráľovskom ústave nevidiacich prezentoval systém písania, ktorý používala armáda na komunikáciu v noci. Systém využívajúci zvuky bol síce neúplný, ale Louisa Brailla veľmi zaujal. Pustil sa do jeho zlepšovania tak, že nahradil zvuky písmenami a chýbajúce znaky doplnil symbolmi.

Ako 12-ročný začal vypracúvať svoj systém písma. Prvú verziu zhotovil v roku 1829, definitívne svoje písmo dokončil v roku 1837.

Dejiny Francúzska v troch zväzkoch sa stali prvou knihou napísanou v tomto písme. Zakrátko, v roku 1844, nevidiaci na celom svete uznali a prijali Braillovo písmo za svoje.

Inteligenciou i zručnosťou prevyšoval Braille svojich spolužiakov v ústave. V ňom ho v roku 1828 vymenovali za pomocného učiteľa, o dva roky neskôr sa stal už riadnym učiteľom.

V roku 1835 sa u Brailla prejavili po prvý raz príznaky ochorenia na tuberkulózu. Postupom rokov sa choroba rozvíjala aj v dôsledku nevhodných hygienických podmienok v ústave. Večer 6. januára 1852 vo veku 43 rokov zomrel.

Pochovali ho 10. januára 1852 v Coupvray vedľa otca a sestry Marie. V súčasnosti je na mieste jeho hrobu pamätník od sochára Etienna Lerouxa a relikvia z jeho rúk. V júni 1952 totiž telesné pozostatky Louisa Brailla premiestnili do Panteónu v Paríži.

Na Slovensku zrakovo postihnutým ľuďom pomáha Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). Život im uľahčuje aj Braillovo písmo, ktoré je základnou súčasťou výučby na špeciálnych základných školách. Tie existujú na Slovensku dve - v Bratislave a Levoči.

Na problémy, s ktorými v bežnom živote zápasia zrakovo postihnutí, upozorňujú v priebehu roka aj ďalšie dni: posledná aprílová streda je Dňom vodiacich psov, 15. októbra si na celom svete ľudia pripomínajú Medzinárodný deň bielej palice a 13. november, deň narodenia Valentina Haüya, sa pripomína ako Medzinárodný deň nevidiacich.