Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Slony z havárie v Španielsku otvorili tému zvieratá v cirkusoch

Ilustračná snímka. Foto: TABLET.TV

Pri nehode jeden z piatich prevážaných slonov uhynul.

Pozo Cañada 4. apríla (TABLET.TV) – Slony, ktoré prežili pondelkovú dopravnú nehodu na diaľnici pri španielskom meste Pozo Cañada, sa zotavujú v dočasnej voliére. Pri nehode jeden z piatich prevážaných slonov uhynul. Tie, ktoré sa pri nešťastí iba zranili, evakuovali ťažkou zdvíhacou technikou. Podľa veterinárov sú mimo ohrozenia života.

Polícia zatiaľ s presnou príčinou, ako k nehode došlo, neprišla. Zistila však, že práve pohyb slonov v nákladnom priestore kamiónu mohol vozidlo destabilizovať. Práve to by malo za následok, že vodič stratil kontrolu nad riadením vo chvíli, keď prechádzal iné vozidlo v inom jazdnom pruhu. Vodičovi sa nestalo nič.

O slovo sa v súvislosti s nehodou prihlásili aj aktivisti, ktorí bojujú proti cirkusom so zvieratami v manéži. Tvrdia, že slony a ďalšie voľne žijúce zvieratá do cirkusu nepatria. Artisti sa však bránia, že prepravu slonov im odobrili aj veterinári, ako aj orgány pre prepravu zvierat.

Ako uviedla agentúra AP, v španielsku tento zábavný priemysel v súčasnosti zamestnáva približne 2500 rodín. Podľa prieskumov 13 z 22 aktívnych cirkusov v krajine používa počas predstavení zvieratá inak voľne žijúce v prírode.