Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Slováci môžu poslať pohľadnice do vesmíru, dostanú špeciálnu pečiatku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poslaním americkej nadácie Club for the Future spoločnosti Blue Origin je inšpirovať budúce generácie, aby sa venovali kariére v oblasti vedy, technológií, inžinierstva a matematiky.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Slováci môžu raketou New Shepard poslať pohľadnice do vesmíru. Pri opätovnom pristátí na Zemi budú označené pečiatkou Letelo do vesmíru (po anglicky Flown to Space) a doručené naspäť odosielateľom na Slovensku. Iniciatíva Vesmírna pošta potrvá do 6. februára 2022 alebo do naplnenia kapacít. TASR o tom informoval Matej Poliaček zo Space Generation Advisory Council (SGAC).

Otázka, na ktorú organizátori hľadajú odpoveď, znie "Prečo Zem potrebuje vesmír?". "Nápady môžete napísať alebo nakresliť na pohľadnicu a zaslať ju organizácii Club for the Future. Raketa New Shepard spoločnosti Blue Origin pohľadnicu následne vynesie do vesmíru," píše sa v pokynoch na stránke spacegeneration.org/vesmirna-posta. Kapsula s pohľadnicami sa na hranici vesmíru oddelí od rakety a postupne klesne na Zem padákom. Následne pohľadnice vyberú, označia pečiatkou Flown to Space a zašlú späť majiteľovi.

Poslaním americkej nadácie Club for the Future spoločnosti Blue Origin je inšpirovať budúce generácie, aby sa venovali kariére v oblasti vedy, technológií, inžinierstva a matematiky a podieľali sa tak na budúcnosti ľudstva vo vesmíre.

O logistiku Vesmírnej pošty na Slovensku sa starajú členovia organizácie SGAC v spolupráci s priemyselnou zložkou Slovenskej vesmírnej kancelárie, ktorá zastrešuje odoslanie pohľadníc do americkej nadácie.

Slovenská vesmírna kancelária vznikla ako spoločný projekt agentúry SARIO a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Ministerstvo je zodpovedné za medzirezortnú politickú koordináciu a multilaterálne otázky medzinárodnej spolupráce, SARIO pokrýva implementačnú časť agendy — najmä rozvoj lokálneho vesmírneho ekosystému a lokálnych či medzinárodných partnerstiev.