Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Slovak Press Photo spúšťa 10. ročník, súťaž prináša viaceré novinky

Na snímke riaditeľka súťaže Slovak Press Photo Jana Garvoldtová počas tlačovej konferencie k otvoreniu 10. ročníka súťaže novinárskej fotografie Slovak Press Photo 9. júna 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Minuloročné obmedzenia súvisiace s pandémiou ochorenia COVID-19 umožnili pracovať na zlepšení projektu aj po technickej stránke.

Bratislava 9. júna (TASR) – Slovak Press Photo spúšťa 10. ročník súťaže novinárskej fotografie. Účastníkov čakajú upravené súťažné kategórie i nový registračný systém. Zmeny neobišli ani výstavu víťazných fotografií, ktorá sa tento rok uskutoční vo verejnom priestore. "Budujeme galériu v exteriéri, ak v septembri bude tretia vlna, chceme, aby výstavy boli dostupné širokej verejnosti," uviedla na stredajšej tlačovej konferencii riaditeľka súťaže Jana Garvoldtová.

Minuloročné obmedzenia súvisiace s pandémiou ochorenia COVID-19 umožnili podľa nej pracovať na zlepšení projektu aj po technickej stránke. Výsledkom je nová registrácia pre súťažiacich, ktorí môžu svoje práce prihlasovať do 10. augusta cez elektronický registračný formulár na www.slovak-press-photo.sk. "Iba sa prihlásia, nahrajú svoje údaje a fotografie, odkliknú to a zaplatia poplatok. Každý súťažiaci bude mať svoj ID kód," vysvetlila pre TASR Garvoldtová. Do súťaže sa môžu zapojiť fotografi, ktorí tvoria pre médiá, ale aj mladí začínajúci fotografi a študenti do 26 rokov. "Zapojenie študentov denného štúdia do súťaže je bezplatné," avizujú organizátori súťaže, do ktorej sa v minulom roku registrovalo 203 fotografov, spolu zaslali 1827 snímok, z toho 183 sérií.



Prihlásené práce bude 13. až 16. augusta hodnotiť medzinárodná päťčlenná porota. "Tento rok máme veľmi silnú porotu, prichádza Kadir van Lohuizen, Yuri Kozyrev, ktorý patrí medzi top fotografov sveta, prichádza profesor Jindřich Štreit, český fotograf Roman Vondrouš, držiteľ World Press Photo," priblížila Garvoldtová porotu. Jej súčasťou je aj prorektorka VŠVU Jana Hojstričová, ktorá je zároveň aj garantom projektu.

Porota bude hodnotiť samostatné fotografie a série fotografií v deviatich súťažných kategóriách - aktualita, reportáž, portrét, šport, príroda a životné prostredie, svet umenia a kultúry, pre slovenských i zahraničných fotografov sú určené medzinárodné kategórie - mladí fotografi do 26 rokov a študenti, dlhodobý dokument a každodenný život. Súťažnú kategóriu fotografia vytvorená mobilným telefónom v tomto ročníku neotvorili. Osobitnou kategóriou je grant Bratislavy, jej víťaz získa štipendium v hodnote 2000 eur.

Výsledky 10. ročníka Slovak Press Photo vyhlásia 24. septembra, víťazov ocenia v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave. Ocenené práce si bude môcť verejnosť pozrieť v parčíku na Vajanského nábreží pri Propeleri do 31. októbra.