Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Magazín

Slovák v top 10 najväčšej fotosúťaže sveta

Yvonne Rostock, CEO CEWE Stiftung & Co. KGaA, Dikye Ariani, celková víťazka fotosúťaže, Thomas Mehls člen predstavenstva CEWE Stiftung & Co. KGaA Foto: CEWE

Na veľtrhu PHOTOPIA v Hamburgu boli vyhlásení výhercovia najväčšej svetovej fotografickej súťaže CEWE Photo Award 2023.

Oldenburg 26. septembra (OTS) - Vo štvrtok, 21. septembra, boli na veľtrhu PHOTOPIA v Hamburgu vyhlásení výhercovia najväčšej svetovej fotografickej súťaže CEWE Photo Award 2023. Celkovo bolo do súťaže prihlásených 509 612 fotografií od 54 250 fotografov zo 147 krajín sveta. V top 10 sa umiestnil slovenský krajinársky fotograf Marián Kuric z Lučenca so snímkou Doom, ktorá zachytáva sopečnú erupciu na Islande. Celkovou víťazkou sa stala indonézska fotografka Dikye Ariani s výnimočnou snímkou scény kartovej hry v indonézskej kaviarni „Warung Kopi“.

Triumfálna kompozícia Mariána Kurica v kategórii Krajina odhaľuje pôsobivý obraz charakterizovaný hlbokou kompozíciou. V popredí sa nachádza žeravá láva, ktorá vyžaruje intenzívnu a podmanivú žiaru, zatiaľ čo vo vzdialenom pozadí sopečná erupcia chrlí svetelné skaly. Tento drsný kontrast medzi ohnivo červenými a mrazivo modrými odtieňmi, je ešte zvýraznený uvedomením si obrovskej latentnej sily, ktorá vrie pod už stuhnutou lávou a neprestajne si hľadá cestu na povrch. Súčasne sa nad touto surrealistickou scenériou vznáša závoj hmly, ktorý umocňuje nadpozemskú auru tejto scény a vyvoláva pocit starostlivo naaranžovaného momentu zo sci-fi predstavenia.

Porota vysvetľuje svoje dôvody, prečo vybrala práve tento obrázok ako víťazný: „Je to skvelá fotografia s dramatickým a mystickým výrazom, akoby bola zhotovená uprostred evolučnej histórie Zeme. Snímka je dokonale usporiadaná, s líniou od žeravej lávy v popredí k sopke v pozadí, ktorá je rozdelená horizontálnou líniou hmly nad lávou.“
Marián Kuric, Slovensko, kategória Krajina, CEWE Photo Award 2023
Foto: CEWE

Marián Kuric ponúka pohľad na okolnosti vzniku svojej ocenenej snímky a na to, čo ju robí skutočne výnimočnou: „Počas vrcholiacej pandémie koronavírusu sa islandská sopka rozbúrila k životu, čo predstavovalo pre krajinárskych fotografov jedinečnú príležitosť. Je však dôležité rozptýliť akékoľvek ilúzie o idylickej povahe fotografovania sopiek. Prudký vietor a rýchlo sa pohybujúce plyny, predstavujú značné riziko. Napriek tomu som nesmierne rád, že som toto riziko podstúpil. Fotografia zachytáva okamih, ktorý sa už nikdy nezopakuje. Údolie, aké bolo kedysi, sa teraz metamorfovalo na kopec, prestalo existovať vo svojej pôvodnej podobe. Láva tiekla s takou húževnatosťou a trvaním, že dnes je krajina na tomto mieste dramaticky zmenená. Matka príroda sa drží svojho vlastného nenapodobiteľného smeru, bez ohľadu na ľudský súhlas.“

Celkovou víťazkou fotosúťaže CEWE Photo Award 2023 sa stala indonézska fotografka Dikye Ariani so „silnou fotografiou priamo zo života“.


Indonézska profesionálna fotografka Dikye Ariani získala s mimoriadnou snímkou scény kartovej hry v indonézskej kaviarni „Warung Kopi“ – prestížnu cenu CEWE Photo Award 2023. Porota najväčšej svetovej fotografickej súťaže s mottom „Náš svet je krásny“, ktorú viedol predseda poroty, švajčiarsky fotograf Michel Comte, ocenila jej prácu ako „silná snímka s vynikajúcou kompozíciou“. Víťazmi sa stali aj SOS Children´s Villages International, ktoré získajú dar vo výške 50 961 eur, ktorý bude určený na vzdelávací projekt v Somálsku.

Ústrednou postavou na snímke je majiteľka tradičnej indonézskej kaviarne Warung Kopi. Majiteľka, jediná žena na scéne, víta mužov z dediny po náročnom pracovnom dni na ryžových poliach. Zhromaždia sa, aby si vychutnali kávu alebo čaj a zapojili sa do živej kartovej hry. Ako vidno na ocenenej fotografii, z hry vyjde ako víťaz odhodlaná hráčka kariet.
A takto porota zdôvodňuje výber víťaznej fotografie, ktorá zaujala v kategórii: „Ľudia“ aj celkovo: „Dikye Ariani svojou fotografiou pôsobivo zachytila atmosféru výnimočného okamihu. Vynikajúca kompozícia snímky zaujme svojou hĺbkou a jasným zameraním na hlavnú postavu, ktorá je obklopená ostatnými protagonistami scény. Centrálne rozptýlené svetlo umocňuje umeleckú kompozíciu a zosilňuje pôsobivosť snímky.“
Dikye Ariani, Indonézia, kategória Ľudia, CEWE Photo Award 2023
Foto: CEWE

Člen predstavenstva CEWE CEWE Stiftung & Co. KGaA Thomas Mehls je tiež ohromený a uviedol: „Tohtoročná víťazka svojím nádherným záberom sprostredkúva autentický pohľad na každodenný život v Indonézii. Zároveň sa jej podarilo zachytiť krásu okamihu. Jej motív dokonale odráža motto ceny CEWE Photo Award: Náš svet je krásny.

Dlhodobé partnerstvo s SOS Children´s Villages International
CEWE ako úspešná spoločnosť cíti silný záväzok voči spoločnosti a už desať rokov je blízkym partnerom SOS Children´s Villages International. Prostredníctvom súťaže CEWE Photo Award 2023, v ktorej spoločnosť CEWE venuje 10 centov za každú zaslanú fotografiu, sa vďaka viac ako pol milióna zaslaných fotografií podarilo vyzbierať sumu 50 961 eur, ktorá bude venovaná na vzdelávací projekt organizácie na pomoc deťom v Somálsku.

Tešia sa aj víťazi ďalších kategórií
Celkovú víťazku Dikye Arianiovú mimoriadne potešilo osobné uznanie jej umeleckej práce na veľtrhu fotografií PHOTOPIA, ako aj hlavná cena – jedinečný zájazd v hodnote 15 000 eur, fotografické vybavenie v hodnote 7 500 eur a fotografické produkty CEWE v hodnote 2 500 eur. Šťastní výhercovia na druhom až desiatom mieste si na slávnostnom odovzdávaní cien tiež užili svoje výnimočné chvíle. Boli odmenení cenami, osobne im boli odovzdané trofeje v ich kategóriách a mali možnosť komunikovať s členmi medzinárodnej poroty. Ocenené boli fotografie až do 1 000. miesta.

Informácie o súťaži nájdete tu: https://sutaz.cewe.sk/cewephotoaward-2023/sk_sk/winners