Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Slovenka vyhrala so psom Kajom na MS záchranárskych psov

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

Nová majsterka sveta pre TASR priblížila, že malý münsterlanský stavač Kajo je v prípade potreby pripravený aj na reálne nasadenie v záchranárskej akcii.

Bratislava 26. augusta (TASR) – Slovenka Dagmar Baňárová vyhrala so svojím psom na augustových majstrovstvách sveta záchranárskych psov v talianskom meste Provaglio d´lseo. Nová majsterka sveta pre TASR priblížila, že malý münsterlanský stavač Kajo je v prípade potreby pripravený aj na reálne nasadenie v záchranárskej akcii.

"Súťažila som vo vyhľadávaní na ploche štyri hektáre, kde musíme nájsť tri osoby a máme na to 30 minút," uviedla Baňárová. Priblížila, že štartovalo 42 účastníkov, z toho siedmim sa podarilo nájsť všetky osoby. Zároveň okrem špeciálnych hľadacích prác absolvovala aj poslušnosť a obratnosť, kde je osem špeciálnych cvikov pre záchranárskych psov. Majsterka sveta získala dokopy 285 bodov z možných 300 bodov.

"Na súťaž sa pripravujeme počas celého roka. Pes musí byť v dobrej kondícii, aby zvládol v každom počasí podať dobrý a spoľahlivý výkon," povedala Baňárová. Spresnila, že majstrovstiev sveta sa môžu zúčastniť len psy, ktorí majú splnenú najvyššiu skúšku v danej disciplíne. Okrem spomínaného vyhľadávania osôb sa podľa nej súťaží vo vyhľadávaní v ruinách a sledovaním stopy starej tri hodiny a dlhej dva kilometre. "Majstrovstiev sveta sa zúčastnilo 92 súťažiach zo 17 krajín," doplnila víťazka.