Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Slovenská katolícka charita sa zapája do programu Agenda 2030

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Charita poukázala na to, že desať percent svetovej populácie žije v extrémnej chudobe.

Bratislava 30. júla (TASR) - Slovenská katolícka charita (SKCH) sa zapája do programu Ciele udržateľného rozvoja, známeho aj pod názvom Agenda 2030. Pri príležitosti štvrtkového Svetového dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi, prostredníctvom svojho projektu STOP obchodovaniu s ľuďmi, vyzýva k hľadaniu spoločenskej zodpovednosti a zmene spotrebiteľského správania, ktoré má dôsledky na život celej planéty. TASR o tom informovala hovorkyňa SKCH Monika Molnárová.

"Kakao, banány, káva či bavlna a produkty textilného priemyslu. To všetko sú produkty, za príbehom ktorých môžeme nájsť rôzne podoby nútenej i detskej práce vo vykorisťujúcich podmienkach hraničiacich či priam spojených s otroctvom," uviedla SKCH. Mzda farmárov a pracovníkov v manufaktúrach podľa charity často nevystačí ani na zabezpečenie ich základných životných potrieb.

SKCH poukázala na to, že desať percent svetovej populácie žije v extrémnej chudobe. "Apelujeme na spoločenskú zodpovednosť. Všetci ľudia, bez ohľadu na krajinu, v ktorej pracujú, si zaslúžia bezpečné pracovné prostredie a spravodlivú odmenu za prácu, ktorá im umožní naplnenie životných potrieb, vzdelávanie a rozvoj," uviedla SKCH. Odstránenie chudoby, ktorá akceptuje vykorisťujúce podmienky, no zároveň sa stáva ich dôsledkom, je jedným z cieľov Agendy 2030 a pravidelne naň upozorňuje aj pápež František.