Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Slovenské filmy nájdete už aj na francúzskej streamovacej platforme

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Kolekcia bude na LaCinetek prístupná minimálne tri roky, platforma je dostupná vo Francúzsku, Švajčiarsku, v Belgicku, Luxembursku, Nemecku a Rakúsku.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Francúzska streamovacia platforma LaCinetek, venovaná najväčším filmom 20. storočia, sprístupnila od utorka šesť klasických slovenských fimov zo 60. a 70. rokov minulého storočia. Dostupné sú vo výberovej sekcii Skryté poklady, v ktorej sa prezentujú filmové inštitúcie a ich zbierky. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Simona Nôtová.

Ako ďalej priblížila, výber nesie názov Zlatá éra slovenského filmu s podtitulom Výber zo "zlatej dekády" slovenského filmu od slobodných 60. rokov po začiatok normalizácie 70. rokov. Obsahuje diela Slnko v sieti (1962) Štefana Uhra, Prípad Barnabáš Kos (1964) Petra Solana, Drak sa vracia (1967) Eduarda Grečnera, Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) Juraja Jakubiska, Ľalie poľné (1972) Ela Havettu a Obrazy starého sveta (1972) Dušana Hanáka.

"Súčasťou výberu sú aj dva krátke dokumenty v réžii Maroša Brázdu z produkcie SFÚ o filmoch Slnko v sieti z roku 2021 a Drak sa vracia z roku 2022," spresňuje SFÚ s tým, že všetky filmy boli digitálne reštaurované. Na platforme ich dopĺňajú lektorské videoúvody filmovej teoretičky Márie Ferenčuhovej vo francúzskom jazyku a riaditeľa Národného kinematografického centra SFÚ Rastislava Steranku v anglickom jazyku.

Kolekcia bude na LaCinetek prístupná minimálne tri roky, platforma je dostupná vo Francúzsku, Švajčiarsku, v Belgicku, Luxembursku, Nemecku a Rakúsku. "Ide o rešpektovanú a uznávanú platformu. Filmy vyberajú veľkí svetoví režiséri a režisérky a v sekcii Skryté poklady sú zastúpení tí najvýznamnejší hráči na poli európskej klasickej kinematografie," poznamenal Steranka.